Dick Feil tijdens de lintjesregen in 2009.
Volledig scherm
Dick Feil tijdens de lintjesregen in 2009.

Strijdbare UT-hoogleraar
Dick Feil (87) overleden

ENSCHEDE - In zijn woonplaats Enschede is afgelopen woensdag emeritus-hoogleraar Dick Feil van de Universiteit Twente op 87-jarige leeftijd overleden. 

De in Zeist geboren Feil was een UT’er van het bijna allereerste uur. De wetenschapper kwam in 1965 naar Twente en maakte alleen de eerste drie maanden van de toenmalige Technische Hogeschool niet mee. Twee jaar later werd Feil benoemd als een van de eerste TH-hoogleraren. Feil was verbonden aan de faculteiten natuurkunde en chemische technologie en hield zich vooral bezig met de quantumchemie. Hij ging in 1998 met emeritaat.

Maatschappelijk actief

Daarnaast was Feil, die in 2009 werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, volop actief in het maatschappelijk leven in Twente. Zo toonde Feil zich zeer betrokken bij de Protestantse Gemeente Enschede (PGE) en de dialoog tussen christenen en moslims. Feil was als vertegenwoordiger van de Stichting Lonnekerland een hartstochtelijk pleitbezorger van een groene invulling van het terrein van de voormalige vliegbasis. 

Tegendemonstrant

Feil gold als een voorvechter van de opvang van vluchtelingen. Hij was een paar jaar geleden bij een protestactie in Enschede tegen de komst van het asielzoekerscentrum één van de tegendemonstranten vóór het azc. Feil schroomde bij die bijeenkomst op het Ei van Ko niet om het debat aan te gaan met de tegenstanders van de vluchtelingenopvang.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.