Vorige week zaterdag werd met verkeersregelaars geprobeerd de drukte in de hand te houden. Dit weekeinde komt de gemeente met zwaarder geschut.
Volledig scherm
Vorige week zaterdag werd met verkeersregelaars geprobeerd de drukte in de hand te houden. Dit weekeinde komt de gemeente met zwaarder geschut. © Annina Romita

Te druk in Enschede: éénrichtingsverkeer, matrixborden en verkeersregelaars voor winkelend publiek

ENSCHEDE - Drie straten in de Enschedese binnenstad krijgen deze zaterdag éénrichtingsverkeer. Met matrixborden in twee talen wordt het winkelend publiek de juiste kant op geleid. 

Nadat het vorige weekend veel te druk werd in de binnenstad, is de gemeente dit weekeinde genoodzaakt strengere maatregelen te treffen tegen de massale toeloop. Alle ondernemers hebben een brief gekregen met het verzoek geen reclameborden op straat te zetten, om zoveel mogelijk ruimte vrij te houden. Ook mogen rijen wachtenden niet de weg blokkeren: winkeliers moeten ervoor zorgen dat de rijen lang de gevels staan. 

Rondje één kant op

Meest opvallende maatregel is het éénrichtingsverkeer. Vanaf het Van Heekplein mogen mensen de Kalanderstraat inlopen, richting Douglas/Van Haren. Vanaf het Ei van Ko mogen ze door de Raadhuisstraat weer terug naar het Van Heekplein. „Het is een soort rondje door het centrum”, aldus beleidsadviseur Laura Tuller. „Het is niet alleen zodat er minder mensen lopen, maar het voelt ook rustiger op die manier. We plaatsen matrixborden in twee talen, zodat het voor iedereen duidelijk is.”

Fietsen geweerd 

De derde éénrichtingsweg is rondom de dagmarkt. „Er staan ook verkeersregelaars die aanwijzingen geven.” Om nog meer ruimte te maken, worden de fietsen geweerd bij de Van Heek-ingang van de Klanderij en de markt wordt nog ietsje anders opgesteld. 

Enorme toename Duits publiek

Een groot deel van het winkelend publiek komt uit Duitsland. Vorig weekeinde was sprake van ‘een enorme toename’ van winkelende Duitsers, zegt Tuller. Dat blijkt uit tellingen in de parkeergarages. Ingrijpen is nog niet aan de orde, zegt ze, maar het wordt in de gaten gehouden. „Het is natuurlijk ook dubbel. We willen voor de ondernemers ook dat er iets gebeurt in de binnenstad. We bekijken het per week.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.