Volledig scherm
Peter van der Zanden is al begonnen met opruimen in de Telgenflat. © Frans Nikkels

Tijd dringt voor Hengelose verzamelmuseum

HENGELO - De tijd begint te dringen voor verzamelmuseum Muveron. Eigenlijk is het al 5 over 12. Uiterlijk donderdag zou de tweede etage van de Telgenflat ontruimd moeten zijn. Maar dat gaat zeker niet lukken, zegt voorzitter Wybo Miedema.

Tot nu toe is het niet gelukt om vervangende opslagruimte te vinden voor de Muveron-collecties. Miedema: „We zijn druk in gesprek met verschillende pandeigenaren. Maar een concrete toezegging hebben we nog niet.” De huursom vormt een struikelblok. „We hebben maar een zeer beperkt budget.”

Collecties

Tot Muveron - officiële naam: Stichting Cultuur-Historisch Erfgoed Hengelo - behoren de collecties van stichting Museum het Schildersvak, het Historisch Schoolmuseum van Gerard Mensink en de Twentse Geluidsjagers. Sinds 2011 mochten de verzamelaars hun spullen gratis opslaan in de Telgenflat, van eigenaar Welbions.

Maar onlangs heeft de woningcorporatie de flat verkocht aan de Bouwhuis Groep, die er een appartementencomplex van wil maken.
Per 1 december zou Muveron eruit moeten. „Maar ik weet niet hoe hard die datum is”, zegt voorzitter Miedema.

Antikraak

Hij hoopt nog wat langer respijt te krijgen. De officiële overdracht aan de nieuwe eigenaar is op 1 januari. „Maar het bestemmingsplan zal eerst nog gewijzigd moeten worden. Dat duurt nog wel een tijdje. Misschien dat we een antikraakovereenkomst kunnen krijgen.”

Ondertussen is Peter van der Zanden van de Twentse Geluidsjagers al begonnen met opruimen in de Telgenflat. De collectie bestaat uit oude bandrecorders, in alle soorten en maten. Een deel ervan hebben Van der Zanden en de zijnen op Marktplaats gezet. „We hebben al drie kopers gehad. Donderdag komt er weer een.”

Doodzonde

Zo’n dertig jaar geleden begon Van der Zanden samen met Bert Aussem en Hennie Visser oude bandrecorders te verzamelen. „Het is een soort virus waar je niet meer vanaf komt.” Het gaat hem aan het hart dat de collectie nu uiteenvalt. „Doodzonde.” Hij wil de bandrecorders liefst verkopen aan andere verzamelaars, niet aan handelaren.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.