Twente geeft massaal gehoor aan actie met oude slaapzakken, doe jij ook mee?

videoHonderden Twentenaren gaven al gehoor aan de oproep in De Twentsche Courant Tubantia om oude slaapzakken in te leveren bij kringloopwinkels. Van al die oude slaapzakken, maakt Stichting Sheltersuit uit Enschede wind- en waterdichte jassen voor vluchtelingen die in kampen verspreid over Europa verblijven. De opbrengst is mooi, maar nog lang niet genoeg. „Iedereen wil meehelpen. Je kunt een mensenleven redden.”

Het is drukker dan normaal bij kringloop Het Goed in Hengelo. Het is een van de inleverpunten voor de oude slaapzakken. „We hadden dit echt niet verwacht”, vertelt medewerker Piet Ykema met een grote glimlach. Hij duwt een rolcontainer vol slaapzakken richting een vrachtwagen. „Bijna elk uur komt er wel iemand met een slaapzak. Iedereen wil meehelpen.” Zijn collega Frits Weustink bevestigt de drukte. „Ik heb zo’n actie hier nog nooit meegemaakt.” De mannen laden zo’n tweehonderd slaapzakken in de vrachtwagen en vertrekken richting het pand van Stichting Sheltersuit in Enschede. Het zal niet hun laatste ritje zijn. „Dit is de buit van nog geen week. We verwachten dat het alleen maar meer wordt.”

‘Ongelooflijk’

Youp Meek van Stichting Sheltersuit wacht de heren met open armen op. „Wat een opbrengst, ongelooflijk. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht het zo veel zou zijn.” Met grote ogen kijkt hij hoe de slaapzakken die worden binnengebracht al snel een flinke berg vormen. „Hier kunnen wij heel veel mensen mee helpen.”

Volledig scherm
Oude slaapzakken bij Het Goed in Hengelo © Jadrike Boels

Red een leven

Volledig scherm
Twee vluchtelingenkinderen op Lesbos hebben zojuist hun sheltersuit aangetrokken, die hen kan beschermen tegen de komende vrieskou. © Stichting Sheltersuit

Sheltersuit hoopt drie vluchtelingenkampen in Europa nog voor de jaarwisseling te voorzien van drieduizend pakken. Het gaat om Sarajevo (Bosnië), Duinkerke (Frankrijk) en het Griekse eiland Lesbos. Omdat er op dit moment een tekort is aan materialen voor de fabricage van de warme pakken, deed de stichting een beroep op lezers van De Twentsche Courant Tubantia.

En dat blijkt te werken. De oproep in leverde in zes dagen tijd in heel Twente zo’n vijfhonderd slaapzakken op. Maar dat is nog niet genoeg. „Om ons doel te halen, hebben we minimaal duizend slaapzakken nodig”, zegt Meek. Het liefst ontvangt hij er nog veel meer. „Vluchtelingen hebben vaak geen kleding die beschermt tegen regen, wind en kou. Ons pak kan echt het verschil maken tussen leven en dood. In het kamp in Sarajevo is de gevoelstemperatuur nu al min 15 graden.” Zijn boodschap is duidelijk: „Iedereen heeft wel een oude slaapzak op zolder liggen. Doneer alsjeblieft, je kunt een mensenleven redden.”

Louai (30), die druk bezig is met het maken van een sheltersuit, weet als geen ander hoe belangrijk warme kleding is. Hij vluchtte zelf voor de oorlog uit Syrië en woonde in Griekenland twee weken op straat. „Ik kon nergens onderdak vinden. Het was echt heel koud.” Een dikke jas of deken had hij niet. „Dat is te zwaar om mee te tillen tijdens het vluchten.” Dat hij nu mensen in vergelijkbare situatie kan helpen, verwarmt zijn hart. „Mooi dat ik kan helpen.” 

Zijn naaimachine en die van zijn collega’s, ratelen continu door. Volgens Meek ligt de productie van de pakken op schema. Het transport is daarentegen nog een flinke uitdaging. „We zijn nog op zoek naar een bedrijf dat de pakken voor ons van Enschede naar Sarajevo kan brengen. We willen rondom kerst de pakken daar graag uitdelen.”

Help mee

Je kunt als lezer van Tubantia de mensen in de vluchtelingenkampen helpen. Maak een warm gebaar en stel een slaapzak beschikbaar. Je kunt slaapzakken per PostNL versturen, inleveren bij Stichting Sheltersuit of afgeven bij één van de kringloopwinkels in uw woonplaats. Een donatie in de vorm van geld is ook zeer welkom. Kijk voor meer informatie over de actie en de inleverpunten op tubantia.nl/slaapzak. Bent u of kent u iemand die kan helpen bij het transport? Neem dan contact op met Stichting Sheltersuit via info@sheltersuit.nl.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.