Twente heeft met ‘fluisterstil’ Haaksbergerveen bijna het stilste plekje van Nederland
HAAKSBERGEN - Het is er ‘fluisterstil’. Het Haaksbergerveen behoort daarmee bij de drie stilste plekken van Nederland. Het natuurgebied moest het bij een verkiezing van de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) net afleggen tegen het Dwingelderveld bij het Drentse Ruinen.
Je kunt je auto parkeren op parkeerplaats Siberië. En genieten van de rust tijdens een wandeling over de 4,5 kilometer lange Siberiëroute. Alleen dat al geeft aan hoeveel belang er wordt gehecht aan stilte en rust in het Haaksbergerveen. Alleen is dat in geen enkel provinciaal plan officieel vastgelegd. Daardoor loopt het natuurgebied tussen Haaksbergen en Buurse de titel én een ‘stiltebankje’ mis.
De verkiezing werd gehouden ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de stichting. Elke provincie mocht een gebied aandragen, waarvan er drie werden genomineerd voor de titel. De derde nominatie was het Limburgse Asbroekerheide, bij Roggel.
Gemurmel in de bibliotheek
Met een gemeten geluidsniveau van 27,9 dB(A) is het Haaksbergerveen strikt gesproken stiller dan het Dwingelderveld (28,9) en de Asbroekerheide (30,1). Dat geluid komt overeen met het gemurmel in een bibliotheekzaal of twee fluisterende mensen op vijf meter afstand. ‘Door de afwezigheid van wegen en de ligging vlakbij de Duitse grens is dit gebied van nature al tamelijk stil', constateert de NSG-jury.
Maar bij de jurering werd ook naar het provinciaal beleid op het gebied van stiltegebieden gekeken. En daarbij scoort Overijssel niet zo best, constateert de jury. ‘Het Natura 2000 beheerplan Buurserzand, waar het stille gebied Haaksbergerveen in ligt, bevat geen kaart van dat stiltegebied. Zelfs het woord ‘stilte’ komt er niet in voor’.
Geluidswal goed voor een bankje
Dan Drenthe. Dat gebruikt de grond die vrijkomt bij het inrichtingsplan van het Dwingelderveld om een geluidswal op te werpen van vijf tot zeven meter hoog langs de snelweg A28. Dat gaf bij de jury uiteindelijk de uitslag. De prijs, een zitbankje, wordt donderdag uitgereikt.
Nog even over de naam Siberië, die wordt gebruikt voor een deel van het gebied vlakbij Buurse. Die naam kreeg het gebied vroeger van jagers, omdat het een afgelegen, woest gebied was dat vooral in de winter moeilijk bereikbaar was. Nu geldt dat vooral voor het bereik van een mobieltje, zo bleek vorig jaar nog uit een reportage in deze krant.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
PREMIUMKuipers & Kuipers
Sanne Kuipers over de trappisten: ‘Bier als vloeibaar brood’
Alle trappistbieren zijn abdijbieren maar niet alle abdijbieren zijn trappistbieren. Volgt u het nog? -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
PREMIUM
Stadsbeiaardier Esther Schopman speelt verzoekjes: ‘Klinkt jouw lievelingslied op Valentijnsdag uit het Stadscarillon?’
ENSCHEDE - Je geliefde ten huwelijk vragen met jullie lievelingsliedje op de achtergrond? Of verlangen naar vroeger bij de klanken van Wim Sonnevelds ‘Het Dorp’? Het kan op Valentijnsdag, als stadsbeiaardier Esther Schopman enkel verzoeknummers speelt vanuit het StadsCarillon.
-
PREMIUM
Meer dan één op tien huishoudens in Almelo en Enschede is energiearm
Meer dan één op de tien huishoudens in Almelo en Enschede heeft last van energiearmoede. Dit houdt in dat ze een hoge energierekening hebben en een laag inkomen. De Twentse steden behoren tot de groep gemeenten in Nederland, waar dit probleem het vaakst voorkomt. -
-
-
PREMIUM
De bizarre wereld van het elektrisch laden, bereid u maar vast voor
ENSCHEDE – De ‘fossiele’ rijders zien bij een tankstation op een groot bord de brandstofprijs. Duidelijk. Ze weten meteen hoeveel ze kwijt zijn aan de pomp. Maar straks, als ook zij overgaan op elektrisch, wordt het een ander verhaal. Inschatten hoeveel geld het kost om een elektrische auto volledig op te laden, heeft meer weg van een gok op een fruitautomaat. Soms met onaangename verrassingen als resultaat... -
PREMIUM
Stroom uit een Vattenfall-laadpaal kost een derde van Vattenfall-stroom uit de meterkast
ENSCHEDE/AMSTERDAM - Bijna 850 inwoners van Overijssel en Gelderland hebben bij Vattenfall InCharge een aanvraag ingediend voor het plaatsen van een openbare laadpaal voor hun elektrische auto. De dochteronderneming van Vattenfall zet er in deze twee provincies de komende jaren in totaal vierduizend neer. Eigenaren van een elektrische auto kunnen daar zeer goedkope stroom van halen.
In samenwerking met indebuurt Enschede