Twentse jongeren spelen Shakespeares Macbeth

VIDEOENSCHEDE - Hoezo Shakespeare moeilijk? Dertien jongeren uit Twente offeren hun vakantie op en spelen drie keer Macbeth in Enschede.

De uitvoering van Macbeth is een project van Jeugdtheater Sonnevanck uit Enschede. Negen meisjes en vier jongens in de leeftijd van twaalf tot vijftien jaar doen eraan mee en maken via Shakespeare kennis met theater. "De beste manier om jongeren nieuwsgierig te maken naar theater is om ze het zelf te laten spelen", zegt regisseur Marije Gubbels. "Zijzelf zijn amateurs, maar de hele begeleiding bestaat uit professionals."

In november waren de eerste audities. Zestig jongeren kwamen erop af. "Helaas waren daar slechts vier jongens bij. Die hebben we ook allemaal een rol gegeven."

MacBeth van Sonnevanck is een Macbeth vertaald naar de jongerencultuur van deze tijd. Met veel horror, rondspottend bloed en aangepaste teksten. Als Macbeth aan het eind vermoord wordt, houden de moordenaars zijn afgehakte hoofd als een kampioensschaal omhoog.

Macbeth is in totaal drie keer in Enschede te zien: vrijdag en zaterdag om 19.30 uur en zondag om 15.00 uur. De uitvoeringen vinden plaats in het Sonnevanck Theater, Walstraat 2 in Enschede. 

Volledig scherm
Enschede - Repetitie Macbeth door 13 jongeren bij Sonnevanck. Samen met professionele theatermakers maken ze dit koningsdrama dat te zien is op 28, 29 en 30 april. © Annina Romita

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.