Volledig scherm
© Still uit Video

Twentse kunstenaar Jochem Niks (101) overleden

ENSCHEDE - Afgelopen maandag is Jochem Niks overleden. Hij was onder andere betrokken bij de spoorwegstaking in de oorlog in 1944. Hij werkte voor de NS, was verzetsman, verhalenverteller en tekenaar. 

Niks gaf tot 2014, op 98-jarige leeftijd, nog wekelijks schilderlessen in de Magneet, het wijkcentrum van de Wesselerbrink in Enschede. De bekende kunstschilder had vooral een passie voor het schilderen en tekenen van boerderijen in Twente, de Achterhoek en Drenthe. 

Tijdens de spoorwegstaking was hij één van de twee topleiders in Hengelo. De eerste oorlogsjaren was hij werkzaam bij distributiebedrijven in Hengelo en Delden en in 1943 begon hij als schrijver zijn loopbaan bij de Nederlandse Spoorwegen te Hengelo.  "Ik zat in 1941 al in de illegaliteit, werkte mee aan de voorbereiding van de landelijke organisatie (LO) in dat jaar maakte ik ook kennis met de SicherheitsDienst (SD)", schreef Niks. 

De crematieplechtigheid vindt plaats op 28 oktober om 11.00 uur in het crematorium in Enschede. Na afloop is er gelegenheid tot condoleren. 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.