Volledig scherm
© ANP

Twentse winkeliers haken massaal in op rage met 'friemeldraaiers'

ENSCHEDE – De jongste rage onder jongeren heet Fidget Spinners. De sneldraaiende friemeldingen zijn niet aan te slepen. In China draaien ze overuren om de bestellingen klaar te krijgen. Ook in Twente gaat het hard.

Zelden is het zo snel gegaan met een rage als met de Fidget Spinners. Vrij vertaald zou je het ‘friemeldraaiers’ zou kunnen noemen. Het is setje sneldraaiende lagertjes waar je de hele dag, al dan niet gedachteloos, mee kun lopen pielen. En iedereen wil ze hebben. 

Chaos in Enschede

Het is zo erg dat er zelfs om wordt gevochten. Bij Dirk van den Broek in Enschede speelden zich afgelopen zondag chaotische taferelen af. De Spinners waren in de aanbieding en al voordat de winkel om 10 uur open ging, stonden er al vele tientallen jongeren voor de deur te wachten. Ze stormden naar binnen en graaiden in minder dan een kwartier de hele voorraad bij elkaar. 

 En niet alleen Dirk boert goed. Hans Jonge Poerink van drogisterij DA meldt, dat hij er al 900 heeft verkocht. ,,Zulke aantallen hebben we nooit eerder meegemaakt. Alleen met paracetamol zitten we wel eens boven de honderd.’’

Volledig scherm
© ANP

Jonge Poerink had mazzel, hij was er op tijd bij, sloeg zijn slag bij een groothandel en sprong in de auto om de spinners op te halen. Gisteren heeft hij nog een extra partijtje te pakken gekregen. 

Inhaken op rage

Andere winkels zijn minder gelukkig. Intertoys krijgt misschien vandaag weer wat, De Blokker moet nog een paar dagen wachten, en Gameshop Twente, moet zelfs twee weken geduld hebben. ,,Ik hoop dat we niet te laat zijn’’, zegt Jan-Willem Volkerink van de Gameshop. Ze krijgen bovendien concurrentie van ondernemende scholieren die zelf een handeltje proberen op te zetten.

Boekhandel Broekhuis – ,,we haken altijd in op rages’’ – heeft een eigen bron aangeboord en biedt ze nu voor vijf euro per stuk aan. Hij is er al een paar honderd kwijt. ,,Het gaat goed’’, zegt Martin Olde Benneker glimlachend vanachter de toonbank. Over de inkoopprijs wordt gezwegen, maar op Chinese sites kosten ze amper een euro. De kwaliteit wisselt sterk, weet drogist Jonge Poerink ,,Die hele goedkope van een paar euro, draaien niet lekker. Maar je hebt ze ook van twee tientjes, met keramische lagers. Die draaien soepeler en langer.’’ 

Action roert zich

Met zulke aantallen is het de vraag hoe lang de rage nog aanhoudt. Want afgezien van wat balanceerkunstjes, kun je er niet zo veel mee. ,,Het gaat nu echt heel erg hard’’, zegt Jonge Poerink, maar ik verwacht niet dat dit lang aan zal houden. Als je nu nog op je bestelling wacht, ben je echt te laat. Het is een leuk ding maar echt een rage, en dus, tijdelijk.’’

Onder handelaren wordt inmiddels gefluisterd dat de Action een dezer dagen een Chinese bestelling binnen krijgt. Een miljoen stuks. Die gaan beslist minder dan vijf euro kosten. En dan gaat het hard met de verspreiding in Nederland.

Volledig scherm
Fidget Spinners in handen van leerlingen van het AOC Oost in Enschede. In het middel een Tangle. © Hans Brok

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.