Volledig scherm
De Twentse auto RED E in actie tijdens de kwalificatie in Darwin. De auto start zondag als vijfde. © Martine Ketelaar

Twentse zonneauto als
vijfde van start in Australië

DARWIN/ENSCHEDE - De zonneauto RED E van het Twentse solarteam, start zondag in Australië als vijfde. Tijdens de kwalificatie op zaterdag presteerde de auto naar behoren. Aan de Challenger Race - de klasse waarin de Twentse auto rijdt - doen in totaal 27 teams vanuit de hele wereld mee.

De voorzitter van de World Solar Challenge was lyrisch over de RED E uit Twente. ,,Waarschijnlijk 's werelds meest efficiënte elektrische auto op aarde‘’, zei Chris Selwood. Ter vergelijking: zonneauto RED E is vier keer zo efficiënt als een Tesla Model 3. Raceleider Annelies Deker was iets gematigder in haar reactie op de kwalificatie.  ,,Een heel mooie prestati", sprak ze.

Super gaaf

Coureur Evert van der Hoek reed de kwalificatie: “Afgelopen week heb ik de ronde al 12 keer gereden maar de kwalificatie zelf is anders. Je krijgt één kans om de ronde zo goed en snel mogelijk te rijden, terwijl andere teams, de organisatie en je hele eigen team meekijkt. Spannend, maar ook echt super gaaf.”

Snelste rondetijd

De teams kregen allemaal één kans om de snelste rondetijd neer te zetten. Het snelste team start morgen als eerste tijdens de Bridgestone World Solar Challenge. De rest van de teams volgt met steeds 30 seconden tussen vertrek. Nieuwkomer Green Lightning van het Top Dutch Solar Racing verrast met pole position, gevolgd door de zonneauto’s van Aachen en Kogakuin. De derde Nederlandse deelnemer, de Nuna van het Vattenfall Solar Team, start vanaf plek acht.

Dwars door Australië

Zondag is de start van de tocht van 3000 kilometer dwars door Australië. De challenge kent drie verschillende klassen. Solar Team Twente doet mee in de Challenger Class, de Formule 1 klasse voor zonneauto’s. Het Twentse solarteam is tijdens de race live te volgen via social media. Solar Team Twente bestaat uit 19 studenten van Hogeschool Saxion en Universiteit Twente. Naast de studenten bestaat het solarteam uit het sterke netwerk van meer dan 150 partners. 

Volledig scherm
Beeld van de finish van de Twentse zonneauto in Darwin tijdens de kwalificatie op zaterdag. De auto vertrekt zondag als vijfde. © Jerome Wassenaar

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.