Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Van Hees pleit voor regioplan cultuur

ENSCHEDE - Kom met een gezamenlijk plan voor de kunst en cultuur in de regio. Die boodschap hield Marijk van Hees, voorzitter van de Raad voor Cultuur, maandagavond voor aan de cultuurwethouders van de drie grote steden in Twente.

,,Er komt de komende jaren tachtig miljoen Euro extra vrij voor cultuur in dit land’’, aldus Van Hees. ,,Hoe dat verdeeld wordt , is afhankelijk van de plannen van de diverse regio’s. Het enige advies dat ik jullie kan geven is: pak die gezamenlijke uitdaging op en kom met een goed plan. Ik weet zeker dat er dan goede mogelijkheden liggen voor Twente.’’

De voorzitter van de Raad voor Cultuur, ooit zelf cultuurwethouder van Enschede, sluit met haar oproep aan bij het advies van haar eigen Raad. Die pleitte vorig jaar voor een grotere rol van de stedelijke regio’s in het cultuurbeleid. Minister van OCW Ingrid van Engelshoven komt later deze maand met een notitie over het cultuurbeleid van het nieuwe kabinet in de komende vier jaar.

Van Hees zat maandagavond aan tafel met de cultuurwethouders van Almelo, Hengelo en Enschede. Die ondersteunden haar oproep. Volgens cultuurwethouder Claudio Bruggink van Hengelo onderzoekt een extern bureau op dit moment de mogelijkheden voor een cultureel regioplan ,,waarvan alle Twentse steden beter worden.’’ Tijdens het debat bij 1Twente verving cultuurambtenaar Miriam Beernink van Enschede de onlangs afgetreden wethouder Jeroen Hatenboer.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.