Volledig scherm
ENSCHEDE - Lars Spiele van mannenmodezaak Klof is fervent voorstander van wekelijkse koopzondag. © Frans Nikkels

Vanaf oktober elke zondag koopzondag in Enschede

ENSCHEDE - Het moet wel heel gek lopen als de vrije koopzondag in Enschede er niet komt. Het college heeft donderdagavond een voorstel naar de gemeenteraad gestuurd om winkeleigenaren in heel Enschede vrij te laten om hun zaak op zondag open te doen. Dat mag dan wel alleen tussen 12.00 en 17.00 uur.

De zondagopenstelling was al aangekondigd in het coalitieakkoord van Burgerbelangen, D66, VVD, PvdA en ChristenUnie. Echter ging de nieuwe coalitie er twee maanden geleden nog vanuit dat winkels van 13.00 tot 18.00 uur open zouden mogen. Dat is nu bijgesteld om tot meer overeenstemming te komen met andere gemeenten.

Meldpunt Zondagsrust

Opvallend is dat ook de ChristenUnie instemt met de algehele koopzondag. Vier jaar geleden wist de fractie dat nog tegen te houden in het coalitieakkoord en bleef het bij de eerste en laatste zondag van de maand. Wel zijn er in het nieuwe beleid een aantal voorwaarden opgenomen. 

Winkels moeten hun deuren gesloten houden op Eerste Paasdag, Eerste Pinksterdag, Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Daarnaast mogen winkeliers of personeelsleden niet gedwongen worden om op zondag te werken. Om dat te waarborgen is winkeliersvereniging Winkelhart Enschede gevraagd om een ‘Meldpunt Zondagsrust’ in te richten.

Eerste uur gratis parkeren

Elke zondag koopzondag betekent ook elke zondag betaald parkeren. Het betaald parkeren gaat echter pas om 13.00 uur in, wat betekent dat Enschedeërs die in de binnenstad te kerk gaan ’s ochtends niet hoeven te betalen voor hun parkeerplek.

Er wordt straks geen onderscheid meer gemaakt tussen winkels op het Woonplein, tuincentra en de binnenstad. Ook winkels in bijvoorbeeld Glanerbrug of winkelcentrum Zuid mogen elke zondag open. De nieuwe winkeltijdenverordening moet door de gemeenteraad (8 oktober) worden vastgesteld, maar gezien de politieke verhoudingen lijkt dat een formaliteit. Winkels zouden dan vanaf oktober elke zondag open mogen. 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.