Volledig scherm
© Christian van der Meij

Verbazing over lage vispopulatie in de Koksvijver in Hengelo

HENGELO - De Koksvijver wordt de komende dagen gebaggerd. Visserijbedrijf Kalkman uit Moordrecht haalde daarom woensdag de vissen uit de vijver aan de Havezatenlaan. Hengelsportvereniging Ons Genoegen was daarbij aanwezig, want welke vissen zitten er in de Koksvijver? En hoeveel zitten er nog in?

Bij de eerste vangst valt meteen op: er is te weinig vis gevangen. "Dit hadden we niet verwacht", vertelt Frank Post, voorzitter van Ons Genoegen. Het zijn voornamelijk kleine vissen die in het net zitten, maar van de grotere, die toch wel verwacht waren, is geen enkele vangst. "Dit is zorgwekkend."

Verbazing
Frank Post en Anton Monnink van hengelsportvereniging Ons Genoegen zijn er verbaasd over. Ze hadden zeker grotere vissen verwacht, want ze weten dat die er altijd zaten. "Dat ze de Koksvijver nu afvissen, is voor ons een kans om te zien wat de populatie is. Normaal halen we de kennis bij de vissers weg", vertelt Post.

Verdoven
Naast het gebruik van een groot net, weet Visserij Kalkman nog een manier om 'de grote jongens' uit het water te krijgen. In een bootje varen ze langs de kader en zetten het water iets onder stroom. Daardoor worden de vissen verdoofd en komen ze boven drijven. "De vissen liggen dan ongeveer een minuut vlak in het water", vertelt Post. Maar ook na die methode is de vangst schamel.

Campusvijver
In eerste instantie zouden de gevangen vissen naar de Campusvijver aan de John Maynard Keynesstraat gaan. Van die vijver is bekend dat de populatie laag is. "Maar als zo weinig uit de Koksvijver wordt gehaald, dan brengen we de vissen naar de vijver in de Hasseler Es", vertelt Monnink. Die is kleiner, maar ook die vijver aan de Westelijke Esweg en de Hasserlerbaan heeft weinig vissen.

Lage populatie
"Ik ben er bang voor dat die vissterfte van anderhalf jaar geleden een groot effect heeft gehad", concludeert Monnink voorzichtig. Maar er zijn meerdere mogelijkheden. Onder anderen de aalscholver. Een beschermde vogel die de vijvers in Hengelo behoorlijk leegvissen. Voor de visliefhebbers een plaag. "Dit is een signaal. We moeten ervoor zorgen dat de populatie omhoog gaat", vertelt Post. Een laatste keer gooien de werknemers van Visserij Kalkman de netten uit over het water. Resultaat: nagenoeg niets.

Volledig scherm
© Christian van der Meij

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.