Volledig scherm
Een activist tegen het uraniumtransport hangt nabij Steinfurt boven de spoorlijn. © aaa-West

Vertraagde uraniumtrein mijdt Twente en gaat op andere plek de grens over

GRONAU - De trein met verarmd uranium van Urenco in Gronau ging dinsdag met een omweg en flinke vertraging op weg naar de haven in Amsterdam. Niet via Twente, maar via Venlo of Zevenaar. Het transport werd vertraagd vanwege protesten in Duitsland.

De protesten tegen het transport naar Rusland zijn in Duitsland heftiger dan in Nederland. Daar was maandag een demonstratie bij het station in Hengelo, net als drie weken geleden bij het station in Enschede. De tegenstanders protesteren tegen het transport omdat de restanten van het uranium in Rusland volgens hen onder slechte omstandigheden worden opgeslagen. 

Tegenhouden

Waar het verzet in Hengelo maandag bleef bij enkele demonstranten met spandoeken, probeerden activisten in Duitsland de trein daadwerkelijk tegen te houden. Dat lukte deels, toen een demonstrant zich nabij Steinfurt bij een brug aan een ketting boven het spoor vastmaakte. Pas toen de politie de spoorklimmer had verwijderd, kon de trein verder rijden.

De grens over bij Venlo

De uraniumtrein had eigenlijk maandagmiddag al naar Amsterdam moeten rijden, maar vertrok dus pas dinsdagmorgen. Volgens vergunningen zou de trein via de grensovergang Oldenzaal of Zevenaar door Nederland moeten rijden. Drie weken geleden koos de vervoerder echter voor de grensovergang bij Venlo. 

Volgens toezichthouder ANVS, de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming, voldeed het transport desondanks aan de vergunning. "Vanwege werkzaamheden aan het spoor konden de routes via Zevenaar en Oldenzaal niet worden gebruikt. De vervoerder nam vooraf contact op met ANVS met een verzoek om af te mogen wijken van de vergunde route. De vergunninghouder heeft dit inderdaad netjes vooraf gedaan", aldus een woordvoerster. 

Stil op Hamm

Onduidelijk is welke route de trein vannacht koos. Dinsdagavond stond de trein, net als drie weken geleden, lange tijd op het station van de Duitse plaats Hamm. Onduidelijk was of de trein verder zou rijden.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.