De start van de Münsterland Giro zou op 3 oktober in Enschede zijn. Deze wordt een jaar uitgesteld.
Volledig scherm
De start van de Münsterland Giro zou op 3 oktober in Enschede zijn. Deze wordt een jaar uitgesteld. © ANP

Wielerklassieker Münsterland Giro jaar later van start in Enschede

ENSCHEDE/MÜNSTER - De vijftiende Münsterland Giro, die in oktober in Enschede van start zou gaan, wordt verschoven naar 2021. De organisatie vindt het te riskant voor deelnemers en toeschouwers om de ronde dit jaar door te laten gaan.

De wielersportklassieker zou op 3 oktober in Enschede van start gaan, waarna de amateurs en profs via de gemeente Losser richting Münster zouden koersen.

Publiek van 300.000

Nu er nog zo weinig bekend is over het verloop en de verspreiding van het virus, vinden de organisatoren de risico’s te groot, zowel voor de renners als het publiek. Aan de koers doen 200 profs mee, 4500 amateurs en er komt 300.000 man publiek op af. Zo is de kans op besmettingen te groot. „De gezondheid en zekerheid van alle renners en fans staat voor ons op de eerste plaats”, aldus Oberbürgermeister Markus Lewe van Stadt Münster.

Internationale kalender

Op de achtergrond speelt ook mee dat de internationale wielerkalender in het najaar overvol is. Alle evenementen die voor augustus gepland waren zijn doorgeschoven, waardoor veel koersen in dezelfde periode worden verreden.  Met de Giro d’ Italia, Luik - Bastenaken - Luik en de BinckBankTour als directe concurrenten loopt de Sparkassen Münsterland Giro het risico dat een aantal grote renners niet aan de start zal verschijnen wegens verplichtingen elders.

Quote

Ik kijk nu al uit naar de start op 3 oktober 2021

Onno van Veldhuizen, Burgemeester

‘Goed op schema’

De Enschedese burgemeester Onno van Veldhuizen zegt in reactie op de beslissing de wedstrijd een jaar uit te stellen: „We lagen goed op schema om duizenden enthousiaste wielrenners en wielerliefhebbers in Enschede te ontvangen en hen een hoogwaardig sportfeest te bezorgen. Dat is onder de huidige omstandigheden niet mogelijk, maar ik kijk nu al uit naar de start op 3 oktober 2021.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.