Volledig scherm
© TC Tubantia

Wijkcentrum in Hengelo zorgt voor energie

HENGELO - Als het aan de Stichting Groener Hengelo ligt, wordt het wijkcentrum Slangenbeek het summum van duurzaamheid.

Het project Energiek Slangenbeek is doorgedrongen tot de finale van de Energy Pitch Overijssel. Die wordt donderdagavond gehouden in het kulturhus in Borne. De hoofdprijs is een bon ter waarde van 10.000 euro, te besteden aan het verder ontwikkelen van de plannen.

Stichting
Het project Energiek Slangenbeek komt uit de koker van de Stichting Groener Hengelo, die op 31 oktober officieel is opgericht. Het bestuur wordt gevormd door de wijkbewoners Gerrit Maring en Peter Waldt en D66-raadslid Marc ten Barge. „Met ons project willen we het wijkcentrum in Slangenbeek letterlijk en figuurlijk energie gaan geven: van, voor en door de wijkbewoners.”

Om te beginnen willen de initiatiefnemers het dak van de sporthal voorzien van 270 zonnepanelen. Samen zijn die goed voor de productie van 63.000 kWh groene stroom per jaar. Om wijkbewoners daarvan mee te laten profiteren, wil de stichting een energiecoöperatie in het leven roepen.

Groen dak
Op het lagere gedeelte van het wijkcentrum moet een sedumdak komen. Dat zorgt voor een betere isolatie, dus minder energieverbruik en houdt het hemelwater langer vast. Verder wil de stichting een buurtmoestuin inrichten op het dak van het wijkcentrum en komen er bijenkasten te staan.

Als het aan de initiatiefnemers ligt, groeit het wijkcentrum uit tot een infocentrum over energiebesparing en energieopwekking. Marc ten Barge: „We willen er een soort educatief centrum van maken voor duurzaamheid, in brede zin.”

Startkapitaal
Hij noemt de plannen ‘ambitieus, maar haalbaar’. „We doen ook niet alles tegelijk, maar stap voor stap.” Met de hoofdprijs van de Energy Pitch Overijssel zou de stichting de beschikking krijgen over een mooi startkapitaal. „Maar ook als we niet winnen, gaan we ermee door. Absoluut.”

De Energy Pitch is een initiatief van Natuur en Milieu Overijssel en wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie. De drie andere finalisten zijn Duurzaam Mariënheem, Duurzame Energie Wierden-Enter en Agrarische Energie Coöperatie Co-Stroom in Bathmen.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.