Volledig scherm
© Getty Images

Zorgen CDA Enschede over wapenbezit onder jongeren

ENSCHEDE - Hoe groot is de groep jongeren in Enschede die zich strafbaar maakt aan illegaal wapenbezit? Dat wil het CDA weten van gemeente, politie en jongerenwerk. 

Aanleiding voor schriftelijke vragen aan het college zijn tv-uitzendingen over een toename van betrokkenheid van jongeren bij gewapende overvallen en steekincidenten in het land. Waarbij een relatie wordt gelegd met de populariteit van drillmuziek onder jongeren, waarin geweld wordt verheerlijkt. „We maken ons grote zorgen over deze hype”, aldus CDA-raadslid Mart van Lagen. „Het is niet normaal dat jongeren met messen op straat lopen.”

Politie

Jongerenwerkers, gemeente en politie moeten volgens hem nauw samenwerken om de omvang van het probleem in Enschede duidelijk in beeld te brengen. Van het college wil hij weten welke maatregelen al zijn genomen om illegaal wapenbezit onder jongeren tegen te gaan. „En wat is de mening van het college over een actieprogramma waarin jongeren anoniem het illegale wapen kunnen inleveren, in navolging van de inleveractie van de politie in IJsselland?”

Fouilleren

CDA’er Van Lagen maakt duidelijk een voorstander te zijn van preventief fouilleren van groepen jongeren bij en rondom de scholen. Amsterdam heeft al aangegeven zo’n maatregelen te overwegen. „We willen als CDA-fractie ook weten of de gemeente in samenwerking met de politie en scholen onaangekondigde kluisjescontroles gaat uitvoeren op scholen in Enschede.”

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam kondigde onlangs aan ouders van jongeren die wordt betrapt vanwege wapenbezit te willen beboeten. Van Lagen: „In hoeverre ziet het college in Enschede eveneens mogelijkheden om de ouders verantwoordelijk te houden voor illegaal wapenbezit van de jongere?”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.