10 aanhoudingen bij verboden demonstratie in Enschede

UpdateENSCHEDE - De politie heeft zondag 10 mensen gearresteerd in Enschede. Ondanks het demonstratieverbod kwamen zo'n 80 aanhangers van zowel linkse als rechtse groeperingen toch naar Enschede.

De opgepakte demonstranten waren aangehouden wegens verboden wapenbezit, discriminatie, verstoring van de openbare orde, belediging en/of het overtreden van de noodverordening. Bij de arrestanten werd onder meer een boksbeugel en vlingermes aangetroffen. Ook zijn 80 demonstranten teruggestuurd, zowel van linkse als rechtse groeperingen.

Niet alleen in de stad zijn controles uitgevoerd; de politie heeft ook op de A35 controles uitgevoerd. Diverse auto's werden daar onder begeleiding van politie weer de stad uit begeleid. ,,We hebben de indruk dat door het verbod veel demonstranten zijn weggebleven. Maar we blijven alert", aldus woordvoerder Chantal Westerhoff.

Pegida

Volledig scherm
Pegida-lid Asje Bello wordt gecontroleerd door agenten op de Oude Markt © Lucien Baard

Onder de arrestanten is Pegida-voorman Edwin Wagensveld. Pegida-lid Asje Bello maakte op Facebook bekend dat Wagensveld is opgepakt. Op de Oude Markt sprak ze van 'Erdogan-praktijken' en dat 'de linkse kliek regeert'. Bello werd door agenten staande gehouden, gecontroleerd en vervolgens weggestuurd. Pegida heeft aangekondigd vanaf 13.00 uur te willen demonstreren op de Oude Markt. Daar is het echter vooralsnog rustig. Op social media roept de politie demonstranten op om vooral niet naar Enschede te komen.

Treinreizigers worden zondag de hele dag op het centraal station gecontroleerd door agenten. Over de Oude Markt rijdt een videowagen en er is ook veel politie te paard aanwezig. Demonstranten worden teruggestuurd. 

Bekijk al het nieuws over de verboden demonstratie in Enschede in het speciale dossier.

Poll

Enorme politiemacht voorkomt protest Pegida in centrum Enschede

  • Dat machtsvertoon was nodig, anders was het uit de hand gelopen (49%)
  • Laat die mensen toch gewoon demonstreren (34%)
  • En wie draait op voor de kosten? De belastingbetaler! (17%)
1342 stemmen
Volledig scherm
Een demonstrant wordt gearresteerd © Emiel Muijderman
Volledig scherm
© Annina Romita
Volledig scherm
© Lucien Baard
Volledig scherm
Aanhouding Pegida-voorman Edwin Wagensveld © Volkan Sal

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.