Volledig scherm
© Hennie Talens

14 varkenskoppen bij terrein azc Enschede

ENSCHEDE - Onbekenden hebben in de nacht van dinsdag op woensdag nabij het Eschmarkerveld in Enschede, waar een groot asielzoekerscentrum wordt gebouwd, veertien varkenskoppen neergelegd.

De varkenskoppen lagen woensdagmorgen nog bij de toegang van het terrein. Voorbijgangers reageerden geschokt. Negen varkenskoppen liggen op het hek, vier andere koppen liggen op de grond en één kop hangt in een stoplicht. Sommige varkens hebben nog oormerken in. Er ligt ook een plastic zak vol bloed waar de koppen in hebben gezeten.

"Walgelijke actie"
Een woordvoerder van de politie spreekt van "een walgelijke actie om zo duidelijk zichtbaar varkenskoppen neer te leggen." Hij acht het niet waarschijnlijk dat de koppen zomaar gedumpt zijn, daarvoor lagen ze te nadrukkelijk uitgestald. De gemeente is inmiddels gevraagd de kadaverdelen op te ruimen.

"Milieudelict"
De politiewoordvoerder benadrukt, dat er 'geen gerichte bedreiging' is geuit, bijvoorbeeld met een een tekst bij de koppen. Daarom is er ook nog geen bewijs van een actie die bedoeld is tegen de komst van het azc. "Er is in elk geval spraken van een milieudelict", zegt de woordvoerder, "en als er inderdaad oormerken zijn aangetroffen, dan gaan we zeker dat onderzoeksspoor volgen."

"Geen politieke actie"
Wethouder Jurgen van Houdt, verantwoordelijk wethouder voor de komst van het azc naar Eschmarkerveld, geeft volgens zijn woordvoerder geen reactie op de vondst van de varkenskoppen. "Er komt geen politieke reactie, omdat er geen duidelijke relatie is aangetoond tussen deze vondst en de komst van het azc. De politie heeft geen boodschap gevonden die daar op zou wijzen", aldus de woordvoerder.

Twitter
Een foto van de koppen is gedeeld op Twitter met daarbij de tekst: 'Als de democratie faalt dan worden mensen boos en wanhopig. Welkom in de hel van het Eschmarkerveld'

Volledig scherm
© Frans Nikkels
Volledig scherm
© Hennie Talens
Volledig scherm
© Hennie Talens
Volledig scherm
© Frans Nikkels
Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.