Volledig scherm
ENSCHEDE - De hoofdvestiging van het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) aan het Koningsplein in Enschede. De nieuwbouw werd in 2016 officieel geopend. © Sem van der Wal

19 vuurwerkslachtoffers in Twentse ziekenhuizen

ENSCHEDE/ALMELO - Het Medisch Spectrum Twente heeft gedurende de jaarwisseling zeven vuurwerkslachtoffers moeten behandelen, van wie er vijf ernstig gewond waren. Vier van hen moesten in zorgwekkende toestand doorgestuurd worden naar het gespecialiseerde Martiniziekenhuis in Groningen. Driemaal moest er een traumateam in actie komen. Van de slachtoffers was er een minderjarig.

Ook Ziekenhuisgroep Twente had de handen vol aan slachtoffers door vuurwerk. In Almelo moesten elf mensen geholpen worden, van wie er zes minderjarig waren. Er was sprake van ernstig oogletsel, een vingeramputatie en hoofd- en brandwonden. Drie patiënten moesten worden doorgestuurd naar Groningen. In ZGT Hengelo was er een vuurwerkslachtoffer.

Op de Spoedeisende Hulp van de Twentse ziekenhuizen was de nacht 'redelijk vreedzaam' verlopen, zonder geweldsincidenten. In tegenstelling tot andere jaren was er geen sprake van agressie richting hulpverleners. Wel was het erg onrustig, door aangeschoten of dronken mensen. In Almelo moesten vier keer doktoren in actie komen voor een alcoholvergiftiging bij volwassenen.  Ook bij MST waren er veel patiënten bij wie door overmatig alcoholgebruik klachten waren ontstaan. ,,Vooral heel veel drank heeft voor de meeste problemen gezorgd'', aldus de woordvoerder van het MST.

Carbid

Het aantal vuurwerkslachtoffers viel relatief gezien mee in verhouding tot andere jaren. Het beeld past bij de situatie in de afgelopen jaren, zo is de indruk. Opmerkelijk is het relatief grote aantal verwondingen als gevolg van carbidschieten. ZGT telde er op een dag zes, wat niet eerder voor is gekomen. Carbidschieten is een plattelandstraditie die met het jaar aan populariteit wint in de regio. Maar zonder gevaar is het zeker niet.

Veel baby's

Opmerkelijk is dat oudjaarsdag liefst zeven baby's geboren zijn op de kraamafdeling in Enschede. Het wachten was maandagochtend nog op de eerste baby van 2018. Ook in Almelo had deze zich nog niet aangekondigd.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.