20 jaar vuurwerkramp Enschede in 20 aangrijpende verhalen
ENSCHEDE - Het is deze woensdag 13 mei precies twintig jaar geleden dat de vuurwerkramp een gat sloeg in Enschede en de wijk Roombeek. Op Tubantia.nl besteedden we vandaag en in de dagen voorafgaand aan dit bijzondere jubileum uitgebreid aandacht aan de ramp.
Delen per e-mail
Tubantia-journalist Lucien Baard maakte een uitgebreide reconstructie van die fatale rampdag op 13 mei 2000. Door de ogen van getuigen en betrokkenen wordt van minuut tot minuut duidelijk wat er zich op die inktzwarte dag afspeelde rondom S.E Fireworks.
De dag na de ramp kwam De Twentsche Courant Tubantia met een extra editie op zondag. Nog altijd een historische uitgave, die nu is gedigitaliseerd en opnieuw is te lezen via deze website.
Gerrit Bultman uit Delden koestert al twintig jaar een waardevolle schat: de honderden foto’s die hij maakte in de uren en dagen na de vuurwerkramp op 13 mei 2000. Nooit kwam hij op de gedachte om het indrukwekkende beeldmateriaal breed te delen. Tot nu, twintig jaar later.
Na de vuurwerkramp was de ravage in de wijk Roombeek enorm. Zo groot, dat een groot gedeelte van de wijk volledig opnieuw moest worden opgebouwd. Ondanks de tragedie die er aan vooraf is gegaan, mag het resultaat er zijn. Het nieuwe Roombeek is een uit de as van de vuurwerkramp herrezen wijk, die zelfs prijzen wint.
Als de politiek en het Openbaar Ministerie (OM) niet in actie komen voor nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp dan gooit ‘klokkenluider’ Paul van Buitenen de handdoek in de ring. Gedesillusioneerd. Maar niet in volslagen stilte. Van Buitenen houdt zich bezig met de gang van zaken rondom de ramp en wil een parlementair onderzoek naar de gebeurtenis. Vandaag (13 mei) maakt Bredanaar op internet eindelijk zijn 1400 pagina’s tellend onderzoek voor iedereen openbaar.
Lees: ‘Klokkenluider’ maakt ramprapport vandaag openbaar: ‘Ik gooi nu alles voor iedereen op straat’
Elke ramp, hoe groot of klein ook, laat z’n tastbare sporen. Drie relieken van de vuurwerkramp, twintig jaar later. “Elke keer als ik hier naar kijk, voel ik weer de spanning van die dag.”
Voor getuigen staan de tragische belevenissen van 13 mei 2000 in het geheugen gegrift. Journalist Gerben Kuitert (was erbij) en collega Aileen Slot (werd 4 op de dag van de ramp) van De Twentsche Courant Tubantia duiken Roombeek in met indrukwekkende foto’s, twintig jaar na die pikzwarte zaterdag.
Bekijk hieronder de reportage:
De vuurwerkramp van Enschede had 20 jaar geleden grote impact op het leven van Teun Staal en zijn hoogzwangere vrouw Annette Toonen. De twee journalisten woonden aan de Lasondersingel, nét iets buiten het rampgebied van de vuurwerkramp. ‘We mogen de vuurwerkramp echt een steviger plek geven dan de afgelopen 20 jaar’
Ze zeggen dat ze gelukkig zijn. Nu. Maar daarvoor waren hun levens bijna twintig jaar lang diepe ellende. Sammy, Cecil (32) en Denise Vinke (38) verloren bij de vuurwerkramp hun vader Henk. Van hem is nooit meer iets gevonden. Maar in plaats van een troostende warme schouder in de stad voelden ze zich uitgestoten, in de steek gelaten en genegeerd.
Oude verhalen opnieuw geplaatst op Tubantia.nl
Verder heeft de redactie een aantal bijzondere verhalen en interviews geselecteerd uit de afgelopen twintig jaar en die samengevoegd in een digitaal dossier, waar al onze verhalen over de ramp zijn te lezen.
In de week voorafgaand aan het twintigjarig jubileum van de ramp, hebben we onderstaande verhalen opnieuw gepubliceerd.
Klik op de titel van het verhaal om te lezen.
- Opgelost in het niets. Het indrukwekkende portret van vuurwerkrampslachtoffer Marjolein Schreurs, opgetekend uit de monden van onder anderen haar vader, pleegmoeder en huisgenoten. (Rindert Paalman)
- ‘De dokter zei dat het de ramp was’. Vijf jaar na dato blijkt dat de vuurwerkramp in Enschede geen 22 doden eiste, maar 23. Het 23ste slachtoffer is Latifa El Moussaoui-El Allaoui. (Lucien Baard)
- Graf AK41. Kistje met nooit geïdentificeerde stoffelijke resten van de vuurwerkramp op de Westerbegraafplaats in Enschede. (Lucien Baard)
- ‘De pijn wordt steeds sterker’. Dewi Ransing vindt troost bij jaarlijkse familieherdenking bij het graf van haar nichtje Cynthia. (Lucien Baard)
- ‘Was er maar iets van Henk gevonden’. Weduwe Jacqueline van slachtoffer Henk Vinke snakt naar rust; laat zijn ziel in vrede. (Lucien Baard)
- ‘Ik voel me wel verantwoordelijk, niet schuldig’. Veroordeelde oud-directeur Willie Pater praat voor het eerst over zijn leven na de ramp. (Bert Janssen en Lucien Baard)
- ‘Voor de buitenwereld blijf ik Rudi-van-de-ramp’. Interview met oud-directeur/mede-eigenaar Rudi Bakker, die blijft vechten voor rechtvaardigheid. (Bert Janssen en Lucien Baard)
- De hel bestond. Vijf brandweermannen die de verzengende hitte van de vuurwerkramp zijn ontvlucht en schuilen op een vluchtheuvel, krijgen te horen dat het stoffelijk overschot van hun collega is gevonden. (Saskia Minkman)
- ‘Ik had de vuurwerkramp niet willen missen’ Interview met 112-fotograaf Jack Huygens, die een jaar lang de weg kwijt was. (Theo Hakkert)
-‘Morgen is er weer een dag’. Interview met Gerrit Poort, die de brand bij S.E. Fireworks voor de brandweer filmde vanaf het dak van de Bamshoeve. (Lucien Baard)
- ‘Laf een mes in de rug gestoken’ Harm en Annette Smallenbroek reageren op aantijgingen van ramponderzoeker Paul van Buitenen. (Lucien Baard)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Leven met corona, zo doen deze Twentenaren in het buitenland dat: ‘Gelukkig mogen we skiën’
Heel de wereld staat momenteel op z'n kop door de coronacrisis. Maar hoe doen andere Tukkers dat, leven met corona? En wat zijn de verschillen in regels, wetten en vrijheden? “Ook op Bali is sinds deze week een avondklok.” -
Blue monday Dit zijn de ‘allervrolijkste foto’s’ uit Twente: ‘Elke keer een lach op mijn gezicht’
ENSCHEDE - Wat zijn ze verschrikkelijk mooi: momenten waar we (nog steeds) zó immens gelukkig van worden als we eraan terugdenken. Met een beetje geluk vangen we ze in een foto... -
PREMIUM
‘Geen afpersing in Enschedese horeca door Satudarah’
ZWOLLE - Volgens het Openbaar Ministerie zijn diverse horecazaken in de Enschedese binnenstad rond 2012 geïntimideerd en afgeperst door de motorclub Satudarah. Maar volgens de advocaten van vijf Satudarah-kopstukken, onder wie Enschedeër Michel B., is dat nooit gebeurd. Zij trekken de integriteit van het onderzoek in twijfel. -
Lezersbrieven Lezers schrijven: ‘Sociale misstanden in Enschede lijken op toeslagenaffaire’
Lezers delen hun opvattingen met de redactie. René Beunders ziet overeenkomsten tussen de toeslagenaffaire en de Enschedese aanpak. Theo Lansink vreest de kerksluitingen, Bram Theo Steynis is optimistisch over het Twents. -
PREMIUM
Twentse markt zakelijk vastgoed krijgt fikse dreun: ‘Kantoren worden ontmoetingsplekken’
ENSCHEDE - De markt voor zakelijk vastgoed in Twente is vorig jaar fors teruggelopen. Er werd ruim een derde minder kantoor- en bedrijfsruimte verhuurd. Qua winkels was er nog geen pijn, maar wordt 2021 ‘een zeer spannend jaar.’
-
PREMIUM
Daan Mohede uit Enschede promoveert op ziekte waarop een groot taboe rust: een kromme penis
ENSCHEDE - Bijna niemand praat erover, over de ziekte van Peyronie bij mannen. Dan heb je een kromme penis. De arts in opleiding Daan Mohede afkomstig uit Enschede schreef er zijn proefschrift over. Maar waarom? „Omdat er meer onderzoek nodig is, want patiënten lijden enorm”, aldus Mohede. -
PREMIUM
Nog snel naar de supermarkt in Enschede, want de luiers zijn op
ENSCHEDE - Avondklok of niet: sommige boodschappen kunnen niet wachten. Slagroom voor de cake, luiers voor de kinderen, of zoetigheid voor een eenzame avond. Het moet in Enschede nog snel even voor 21.00 uur. „Sorry, ik móét echt even door.” -
video Hulpdiensten in Enschede druk tijdens eerste avondklok: 4 containers in brand
ENSCHEDE - De hulpdiensten in Enschede hebben tijdens de eerste avondklok een onrustige nacht beleefd. De brandweer moest in de nacht van zaterdag op zondag tot 4 keer toe uitrukken voor een containerbrand.
In samenwerking met indebuurt Enschede