Volledig scherm
© GinoPress

3212 handtekeningen tegen azc Enschede

ENSCHEDE - Precies zeven uur. De vergadering begint. De burgerzaal is vol met mensen die het debat over de vestiging van het azc in de Eschmarke willen volgen.

Even hiervoor zijn 3212 handtekeningen aan het college aangeboden van inwoners van Enschede die tegen de komst van het asielzoekerscentrum zijn. De beveiliging is streng; zonder identiteitsbewijs krijg je geen toegang tot de raadszaal.

Update (21:50)
Volgens wethouder Jurgen van Houdt (ChristenUnie) hebben te veel gemeenten het laten afweten. “Uiteindelijk zijn de vluchtelingen mensen zoals u en ik.” Niels van den Berg van Burgerbelangen vraagt aan Van Houdt waarom het COA leegstaande kantoorpanden niet geschikt acht als locatie voor vluchtelingenopvang.

Van Houdt: “Je kunt kinderen niet in verbouwde kantoren stoppen.

Update (21:24) Vliegveld
Volgens Van Houdt is het Eschmakerveld vanwege de duur van de opvang, de centrale locatie en de voorzieningen uitgekozen. Van Houdt: “In dit proces zal er ook genoeg aandacht zijn voor de noden waarmee buurtbewoners dagelijks leven.” Hij noemt de vergadering ‘een startpunt voor een nieuwe fase’ en omarmt het amendement van het CDA. Over het vliegveld meldt hij: “Deze locatie komt de integratie van de vluchtelingen niet ten goede, aangezien deze locatie te ver van de maatschappij afstaat.” Over de noodopvang zegt hij: "De motie van de PvdA is overbodig, aangezien we daar al mee bezig zijn."

Update (21:14) Transparantie
René Kreeft (VVD) wil de vluchtelingenproblematiek niet met een selecte groep oplossen, maar met een grote groep. "Als het gaat om heikele besluiten, dan zijn wij als raadsleden zelf aan zet. Niet omdat wij beter weten dan anderen, maar wel omdat wij beslissingen moeten nemen voor Enschede. Dat is af en toe pijnlijk." Kreeft verzoekt daarnaast transparantie: “Transparantie moet de koers zijn voor de vervolgstappen.”

Update (20:58) Motie van wantrouwen
OPA-raadslid Wytse van der Veen diende een motie van wantrouwen in. Annelies Futselaar van de SP vond dit vreemd, aangezien Van der Veen aanvankelijk met het raadsvoorstel had ingestemd en daarover geen aanmerkingen had geplaatst.

Update (20:30) Annelies Futselaar (SP)
"De vraag is niet of Enschede 600 inwoners gaat opvangen, maar waar. Over de manier waarop dit proces heeft plaatsgevonden, is de SP ontevreden. Net als bij de opvang van de Oosterkerk heeft het college er dit keer weer voor gekozen om de omwonenden niet in te lichten. Dat het azc geen negatief effect heeft op de huizenprijzen, lijkt onwaarschijnlijk, aangezien de komst van asielzoekers op de luchthaven wel een negatief effect op de huizenprijzen had."

Update (20:29) Robin Wessels (Groenlinks)
"Wij willen mensen een helpende hand bieden. Eind 2014 heeft de gemeente unaniem ingestemd met de zoektocht van een locatie voor vluchtelingen. Het CAO heeft (staat duidelijk in raadsvoorstel geschreven) vijf criteria opgesteld."

Update (20:15) Cevdet Ornek (PvdA)
"Wij nemen onze verantwoordelijkheid en kiezen voor de opvang van asielzoekers. Wij vragen het college dat zorgvuldigheid en snelheid de komende periode hand in hand gaat. In de stedelijke vergadering van 4 september hebben wij namens de PvdA vragen gesteld. Daarom vragen wij het college de zorgen van inwoners serieus te nemen, omdat wij omwonenden en asielzoekers duidelijkheid willen bieden."

Update (20:01) Huizenwaarde
Margriet Visser van Enschede Anders spreekt: "We zijn geschrokken van het communicatieplan. Het nieuwe communicatieplan komt op mij als betuttelend over. Vragen als: wie komen er naast ons wonen? Wat is er met hen aan de hand? Komen ze hier wonen en werken? blijven onbeantwoord. Creëer draagvlak bij de inwoners. Vertel de waarheid. Bijvoorbeeld: worden de huizen minder waard?"

Update (19:51) Waarom is die lijst met locaties niet eerder gepubliceerd?
Ayfer Koc van CDA neemt het woord: "Ik verzoek het college met een plan te komen om te werken aan de veiligheidsgevoelens. Ik verzoek het onderzoek openbaar te maken, zodat de afwegingen duidelijk kunnen worden gemaakt. Ik heb aangegeven dat de lijst met locaties openbaar gemaakt zouden worden, zodat ook duidelijk wordt waarop zij zijn afgewezen." Van den Berg vraagt zich hierop af waarom die desbetreffende lijst niet eerder is gepubliceerd. Koc meent dat de lijst openbaar is gemaakt, toen daar om werd gevraagd.

Update (19:34) Burgerbelangen wil nog lang geen besluit nemen
Niels van den Berg van Burgerbelangen wil het voorstel aanhouden. Nog geen besluit mogelijk, omdat de politiek zelf geen afweging kon maken. Ook communicatie was niet goed. "Laten we niet verder gaan", zegt Van den Berg. Dat is opvallend, omdat Burgerbelangen deel uitmaakt van de coalitie die beslist niet wil wachten. Op dit moment is Burgerbelangen ook tegen noodopvang. Ze willen eerst het project azc afmaken.

Van den Berg: “De insprekers van vorige week hebben kort en duidelijk aangegeven hoe, wat en waarom. In bijna alle gesprekken die gevoerd zijn, heb ik niet of nauwelijks mensen gesproken die tegen de opvang van vluchtelingen zijn.”

Volledig scherm
© GinoPress

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.