5 redenen waarom we verhuizen naar het gaafste mediapand van Nederland
ENSCHEDE - Tubantia pakt de verhuisdozen weer in. Ruim twee jaar nadat de krant intrek nam aan het Ondernemingshuis nabij de UT, diende zich met het Balengebouw een unieke kans aan:. "Hier gaan we weer 50 jaar blijven."
Volgende week is het zover: dan vertrekt de volledige centrale redactie, marketing en sales van de Tubantia naar het Enschedese Roombeek. Na jarenlange leegstand krijgt het Balengebouw, vlakbij de plek van de vuurwerkramp, weer een volledige bezetting.
Ter introductie: vijf redenen waarom wij verhuizen naar - echt waar - een van de meest in het oog springende mediapanden van Nederland.
1. Het Balengebouw ís Twente
Begonnen als textielfabriek, getroffen door de vuurwerkramp, mislukt als Cremer Museum en nu herboren als ultramodern mediahuis. Eigenlijk draagt het Balengebouw de belangrijkste geschiedenis van Twente al met zich mee.
Het monumentale pand, waar vroeger balen katoen werden afgeleverd voor de textielindustrie - vandaar Balengebouw - werd door architecten Bjarne Mastenbroek (SeARCH) en Rem Koolhaas (OMA) vanaf 2010 gelift en volledig verbouwd.
Een groot deel van het gebouw werd 3 meter opgevijzeld om voldoende verdiepingshoogte te creëren. De architecten deden dat met het Cremer Museum in het achterhoofd, dat er uiteindelijk niet kwam.
"Ik woon hier vlakbij, kwam vaak langs dit pand gefietst", vertelt hoofdredacteur Martha Riemsma van deze krant. "Elke keer dacht ik: hoe is het nou toch mogelijk dat zo’n mooi pand leegstaat?"
Dat de krant nu verhuist naar een gebouw met zoveel symbolische waarde, maakt haar apetrots. "Elke keer als ik hier binnenstap krijg ik nog kriebels in mijn buik. Jeetje, we hebben het geflikt. Een soort Hannibal-gevoel: ‘I love it when a plan comes together’."
2. Journalistiek bedrijven anno 2017
Video, radio, internet en natuurlijk de krant: vanaf de nieuwe locatie bereiken we Twente en de Achterhoek op alle mogelijke manieren. TV Enschede FM neemt in het Balengebouw plaats op de benedenverdieping samen met de stadsredactie, wat zorgt voor een bundeling van krachten. Ruim 150 media-professionals werken straks dagelijks aan de regionale nieuwsvoorziening.
"Op de oude locaties hadden we geen radio- en tv studio’s, geen debatplekken, geen montageruimtes. Hier allemaal wel", zegt Riemsma. "Mijn droom was altijd om van een krantenbedrijf een mediabedrijf te maken, met alle disciplines aanwezig. Dan hebben we hier. Dit is dé plek om innoverende journalistiek anno 2017 te bedrijven."
2. Markering voor de krant
Toen eind 2013 werd besloten de krant niet langer in Twente te drukken, verviel de noodzaak van het grote pand met drukkerij aan de Getfertsingel in Enschede. Met het Ondernemingshuis vlakbij de vooruitstrevende Universiteit Twente werd een volgende locatie gevonden.
Toch verlaat de krant die plek nu alweer, na drie jaar. "In eerste instantie zochten we alleen voor de Newsroom Enschede een nieuwe plek", vertelt Riemsma. "Toen zeiden de twee eigenaren ineens: waarom komen jullie niet met de hele krant? Mijn primaire reactie was: 'Poeh, we zitten net 2 jaar op een nieuwe locatie'. Maar de realiteit was ook dat ons huurcontract moest worden verlengd."
Riemsma zag in het Balengebouw een unieke kans echt iets neer te zetten als hoofdredacteur. "We zetten hier voor mijn gevoel wel een markering neer ja. Het voelt als een mijlpaal in de geschiedenis van de krant. Vijftig jaar Getfertsingel, drie jaar het Ondernemingshuis en nu weer vijftig jaar het Balengebouw, als het aan mij ligt. Dat zijn grote woorden, maar soms moet je die gewoon uitspreken.”
4. Terug in hart van de stad
Met de verhuizing naar Roombeek keert deze krant ook terug in het hart van de stad Enschede, op een centrale plek. Deuren voor bezoekers staan altijd open, waardoor de krant ook meer een open karakter krijgt.
De huidige eigenaren van het Balengebouw - John Landewe en Huub Punte - hadden veel opties voor het pand dat ze eind 2015 aankochten van De Woonplaats. "Als we voor huuroptimalisatie hadden gekozen, zou er nu een andere partij inzitten", stelt Landewe. "Maar wij wilden ook dat dit pand z'n publieke functie zou behouden."
De vastgoedondernemer vervolgt: "Wij geloven dat een menging van functies een stad aantrekkelijk maakt. Dat er op Roombeek naast woon, winkel en recreatie-aanbod ook een plek moest zijn waar gewerkt wordt. Veel kantoren zitten op bedrijvenparken, het personeel zie je dan 's middags over verlaten straten lopen. Geen gezicht vind ik dat. Dit brengt leven in een wijk en stad."
5. Pionieren met samenwerking
Een samenwerking, geen fusie: dat is de connectie tussen Tubantia en TV Enschede FM. Bijzonder blijft het wel. "Dat een publiek en privaat bedrijf op deze manier samenwerken, wordt in Nederland echt gezien als pionierswerk", vertelt stationsmanager Flip van Willigen van de omroep.
De komst van de lokale omroep in het pand wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Overijssel. Zo worden er op de benedenverdieping compleet nieuwe studio's gebouwd voor gezamenlijke producties.
Van Willigen: "Dit is iets wat normaal binnen de budgetten van de lokale omroep niet mogelijk is. Maar met hulp van de provincie en steun van de eigenaren is het toch gelukt."
Het mediahuis wordt vanaf eind volgende week bezet door Tubantia, de lokale omroep volgt begin november. Riemsma: "In tijden dat media onder druk staan vind ik dit een prachtige vooruitgang. Je kunt zeggen: het is maar een stapel stenen. Maar dit pand is heel erg onderdeel van die vooruitgang. Bovendien: het is gewoon een goed verhaal dat klopt aan alle kanten."
Wat merken onze lezers van de verhuizing? Als het goed is niks. We proberen de overgang zo geruisloos mogelijk te laten verlopen, zonder afbreuk te doen aan onze bereikbaarheid en dienstverlening. De postbusnummers vervallen (wordt Lonnekerspoorlaan 114B 7523 JM Enschede), e-mailadressen en ons vaste telefoonnummer 053 - 4842842 blijven ongewijzigd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM
Schiet hulp bij verward gedrag in Twente tekort? Hulpverlener Marjon uit Hengelo vindt van wel
De overlast door verwarde personen in Twente en de Achterhoek stijgt explosief. Marjon ter Braak van MTB Zorg in Hengelo is er niet verbaasd over en de door de wol geverfde hulpverleenster weet waar ze het over heeft. Verslaafden met psychische problemen willen zelf meestal geen hulp, maar ook de hulpverlening is regelmatig onvoldoende ontoereikend. Ze benoemt drie knelpunten en geeft een mogelijke oplossing. -
PREMIUMColumn
Wachten op de terugkeer van schimmige gedaantes in het enige stadspark van Hengelo
HENGELO - Het zit Hengelo ook niet mee. Heeft de stad eindelijk een stadspark dat die naam waardig is, gaat het weer mis. Bezoekers kunnen geen beschutting krijgen tegen de regen en dus blijft paviljoen De Ontmoeting op de doordeweekse dagen gesloten. -
Vrijwilligersprijs 2022 Losser voor Liesbeth ten Dam; ‘iedereen profiteert van haar inzet’
LOSSER - Liesbeth ten Dam uit Beuningen heeft de Vrijwilligersprijs 2022 Losser gewonnen. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
PREMIUM
Dennis uit Enschede leeft zijn jongensdroom, maar de buschauffeur gaat volgende week wel staken
Het streekvervoer gaat maandag vijf dagen zo goed als helemaal plat. Dat gaat heel veel reizigers treffen. Ook chauffeur Denis van der A (35) uit Enschede staakt. Maar als zijn bus in de garage staat denkt hij wel degelijk ‘aan de oude dame’, die hij bijna wekelijks naar de Enschedese markt brengt. -
-
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM
Ondernemers in Rekken redden laatste horeca in het dorp: Kerkemeijer was meer dan een café, ook voor brood en de kapper moest je daar zijn
REKKEN - Geen café meer in het dorp, ze moesten er in Rekken niet aan denken. Dus toen de huidige eigenaresse aangaf dat ze er in de nabije toekomst mee wil stoppen, werden de plannen gesmeed. Uiteindelijk sloegen tien ondernemers de handen ineen en dat resulteerde in de Stichting Behoud Café Kerkemeijer.
In samenwerking met indebuurt Enschede