Impressie van de campus, zoals Lithium Werks die wil realiseren.
Volledig scherm
Impressie van de campus, zoals Lithium Werks die wil realiseren. © Lithium Werks.

7,5 miljoen euro van Lithium Werks komt niet terug

VideoENSCHEDE - Investeringsmaatschappij Oost NL onderneemt geen juridische stappen om de lening van 7,5 miljoen euro aan Lithium Werks terug te krijgen. Wat er met het geld gebeurt is onduidelijk.

De lening werd door Oost NL verstrekt met de intentie samen met de UT, de gemeente Enschede, provincie Overijssel en de Regio Twente een onderzoeks- en ontwikkelafdeling van Lithium Werks te realiseren die 2.000 banen zou opleveren. Directeur Marius Prins van Oost NL zei half januari, na het vertrek van investeerder Kees Koolen bij batterijenfabrikant Lithium Werks, juridische stappen niet te schuwen om de 7,5 miljoen terug te krijgen. „Het is evident dat het vertrouwen in Lithium Werks en Koolen door de vooropgezette serie van handelingen fors geschaad is”, zei Prins op 18 januari nog.

In gesprek

Op dit moment is Oost NL echter nog steeds in gesprek met Lithium Werks. Niet over de terugbetaling, maar ‘over de wijze waarop de regionale inbedding van Lithium Werks vormgegeven kan worden, onder andere door een cluster van energietechnologie bedrijvigheid te stimuleren’, zo melden Gedeputeerde Staten van Overijssel op vragen van de PVV-fractie. „De directie van Oost NL heeft aangegeven dat Lithium Werks een gezond en groeiend bedrijf is”, zeggen GS.

Aandeelhouders

Woordvoerster Daniëlle Gijsbertsen van Oost NL zegt: „Inderdaad, Lithium Werks is een gezonde participatie voor ons.” Maar Gijsbertsen wil niet ingaan op het feit dat de batterijenfabrikant de lening niét gaat gebruiken voor het doel waarvoor deze werd verstrekt en op de vraag wat Lithium Werks er dan wel mee gaat doen. „Daarover zijn we nog in gesprek met Lithium Werks. Als daarover duidelijkheid is, melden we dat eerst aan onze aandeelhouders.” Die aandeelhouders zijn de provincies Gelderland, Overijssel en het ministerie van Economische Zaken.

Besluitvorming

Hoewel de uitkomst van die gesprekken nog onduidelijk is, staat dus nu al vast dat Lithium Werks de lening van 7,5 miljoen mag behouden van Oost NL en van GS . Volgens GS heeft de accountant van Oost NL laten weten dat Oost NL bij de lening aan Lithium Werks ‘haar interne processen goed heeft doorlopen’. ‘De besluitvorming heeft op de juiste manier plaatsgevonden en er is een adequate risicoanalyse gemaakt’, zou het oordeel van de accountant zijn.

De accountant van het Innovatiefonds Overijssel, dat de lening feitelijk verstrekte, komt later deze maand nog met een oordeel.

Hoe zit het ook alweer rondom Lithium Werks? Bekijk het in deze video.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.