Volledig scherm
© Lars Smook

8,5 miljoen verlies: FC Twente vrijwel zeker onder curatele

ENSCHEDE - De bewegingsvrijheid van FC Twente wordt fors beperkt. De club, die vrijwel zeker onder curatele wordt gesteld, is ingedeeld door de KNVB in de financieel zwakke categorie.

FC Twente sloot het seizoen 2012/2013 niet af met negen ton nettowinst maar met 8,5 miljoen euro verlies. Het resultaat van de club uit gewone bedrijfsuitoefening - de winst voor belasting - was zelfs 10,7 miljoen in de min. En niet 1,1 miljoen euro positief, zoals de club eerder meldde. Dat maakt De Twentsche Courant Tubantia vrijdagochtend bekend. De krant heeft de verbeterde jaarrekening, die FC Twente bij de Kamer van Koophandel heeft gedeponeerd, onder de loep genomen.

Enorm verlies

De club moest de jaarrekening 2012/2013 van de KNVB opnieuw maken, omdat Twente zich in de versie die begin januari werd gedeponeerd volgens de bond schuldig had gemaakt aan creatief boekhouden. Twente voerde alvast ruim 12 miljoen aan extra tv-inkomsten van FOX op. Zo werd het enorme verlies over 2012/2013 verdoezeld. De club had die nog niet ontvangen inkomsten niet mogen opvoeren.

Curatele
Het gevolg is niet alleen door de KNVB opgelegde boetes van 35.000 euro, maar ook dat Twente komende maand vrijwel zeker onder curatele van de bond komt. In deze categorie 1 bivakkeren de financiële brekebenen van het betaalde voetbal. Dat zijn nu De Graafschap, NAC Breda, Excelsior en Fortuna Sittard. Plaatsing in categorie 1 betekent dat de club voor elke uitgave vanaf 50.000 euro toestemming aan de KNVB moet vragen. Het aantrekken van spelers, lijkt op die manier onmogelijk.
Ook de plannen om in Hengelo 5 miljoen te investeren in kantoren en een stadion voor het beloften- en het vrouwenteam lijken in de ijskast te kunnen. Wethouder Erik Lievers van Hengelo, dat zelf achter het FBK-Stadion wil investeren, eist zicht op de solvabiliteit van FC Twente.

In De Twentsche Courant Tubantia van vrijdag de FC Twentereportage: Grootverdieners in de Veste

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.