Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Aangrijpende beelden op expositie in Enschede over Armeense genocide

ENSCHEDE - Onder grote belangstelling is zaterdagmiddag de tentoonstelling over de Armeense genocide geopend in de Openbare Bibliotheek in Enschede.

Bij de massaslachting, precies honderd jaar geleden, zijn naar schatting anderhalf miljoen Armeense en 750.000 Aramese burgers van het Ottomaanse rijk afgeslacht. “Wij leven nog steeds met de gevolgen. Wij willen de Nederlandse bevolking laten zien wat er destijds is gebeurd”, aldus Johnny Shabo van het organiserende Comité 1915.

Massaslachting
Aartspriester Paulus Akman van de Syrisch Orthodoxe kerk St. Jakob in Enschede onthulde een schilderij van kunstenaar Aydin Atto over de genocide in het land van zijn voorouders. De ruim tweehonderd bezoekers, mannen, vrouwen, jongeren en kleine kinderen, bekeken de aangrijpende foto’s, schilderijen en teksten over de massaslachting en luisterden naar diverse toespraken.

Erkenning
“Doelbewust zijn in het begin van de eerste wereldoorlog christenen vermoord met het doel om de sporen van een volk volkomen uit te wissen,” aldus CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Hij benadrukte dat in het Midden-Oosten nu opnieuw christenen worden vervolgd en pogingen worden gedaan om een eeuwenoude beschaving te vernietigen. Ook de Overijsselse lijsttrekker van de ChristenUnie Jan Westert pleitte voor wereldwijde erkenning van de Armeense genocide.

Samenwerking
Het Comité 1915, dat de tentoonstelling en herdenking van de genocide organiseert, is een uniek samenwerkingsverband tussen de Aramese en Armeense organisaties in Twente. In Twente wonen ongeveer zevenduizend Armeense en 20.000 Aramese Nederlanders. De tentoonstelling wordt gehouden in de aanloop naar de officiële herdenking van de genocide op 24 april. In Almelo gebeurt dat rond het vorig jaar onthulde Armeense Genocide Monument. Deze wordt voorafgegaan door een stille tocht.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.