Volledig scherm
Werkzaamheden bij metaalbedrijf Witte van Moort in Vriezenveen. In de Twentse metaal is grote behoefte aan vaklieden, zegt het UWV. © Cees Elzenga / hetoog.nl

Aantal WW-uitkeringen daalt in Twente sterker dan landelijk

ENSCHEDE – In Twente daalt het aantal WW-uitkeringen sterker dan landelijk. Dat blijkt uit de maandrapportage van het UWV. Eind juni 2019 verstrekte het UWV in Twente 8.216 WW-uitkeringen. Dat is ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 4,4 procent (-378 uitkeringen).

Dat is meer dan de landelijke daling van 3,2 procent. Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De daling in Twente is 18,5 procent oftewel 1.868 uitkeringen. Deze afname is eveneens groter dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-15,7 procent).

Industrie

Het werd de afgelopen jaren moeilijker om personeel te vinden in de industrie. In het tweede kwartaal van 2019 ondervond bijna 20 procent van de werkgevers belemmeringen door personeelstekorten. De tekorten doen zich in Overijssel en Gelderland Noord voor in verschillende beroepen en op verschillende niveaus. Dit geldt bijvoorbeeld voor CNC-verspaners, monteurs industriële machines en installaties, elektriciens en operators proces- en voedingsindustrie.

Hoewel het werk in de industrie verandert door robotisering, blijft er volgens het UWV behoefte aan vakmensen die technische basiskennis en vakvaardigheden bezitten. Maar er worden ook andere vaardigheden gevraagd. Zo is er in toenemende mate ICT-kennis en kennis van elektronica en sensoren nodig.

Opleiding voor zijinstromers

In Twente is er bijvoorbeeld al tijden behoefte aan CNC draaiers, CNC frezers, allround productie medewerkers, lassers, panelenbouwers en operators lasrobot. Een bestaande opleiding duurt de meeste werkgevers te lang om snel op de marktvraag in te kunnen spelen. Daarom biedt Werkplein Twente in samenwerking met werkgevers Ansact, Besttechniek en Jaws en de vakscholen Stodt en het SMEOT zij-instromers de kans een verkort opleidingstraject te volgen.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.