Volledig scherm
© Toma Tudor

Aardbeving gesimuleerd voor internationale rampenoefening op luchthaven Twente

ENSCHEDE - Crisisteams uit tien landen hebben dit weekend een grootschalige rampenoefening gehouden op de vroegere vliegbasis Twente. Gesimuleerd werd hoe Twente werd getroffen door een aardbeving.

Voor een zo realistisch mogelijk decor van een dergelijke ramp werd niets aan het toeval overgelaten. Tientallen vrachtwagens hadden zeshonderd ton puin, driehonderd ton staal en driehonderd ton hout aangevoerd en vervolgens gestort over een bus, autowrakken en een hangar. In het scenario van deze internationale rampenoefening ging daaronder een ingestorte parkeergarage verborgen waarin veel overlevenden vastzitten.

150 hulpverleners

Urban Search and Rescue Teams (USAR) uit Zweden, Finland, Kroatië en Estland werkten de puinhopen zij aan zij op, terwijl specialisten uit nog eens zeven landen voor de assistentie zorgden en een internationaal team met experts de samenwerking coördineerde en zorgde voor een goede afstemming met de regionale brandweer en politie. In totaal waren bij de drie dagen durende oefening 150 hulpverleners en honderd figuranten in touw.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.