Acht sensoren peilen voortaan drukte in de Enschedese binnenstad

VIDEOENSCHEDE - De gemeente Enschede is woensdag gestart met het meten van het aantal bezoekers in de binnenstad via 8 sensoren. Dit wordt 24 uur per dag, zeven dagen per week bijgehouden. 

In het verleden werden de bezoekersstromen in het centrum van Enschede één keer per jaar handmatig geteld. Met een 24/7-telling kan de gemeente ook het effect van ontwikkelingen meten. 

City Traffic

Het registreren van bezoekersstromen wordt gedaan door het bedrijf City Traffic en gaat via smartphones. Als mobiele telefoons contact zoeken met een Wifi-netwerk, zenden ze een unieke code uit. Die code wordt het MAC-adres genoemd.

In Enschede worden smartphones in de Klanderij, Kalanderstraat, Langestraat, De Heurne, Markstraat, Zuiderhagen en de voormalige Hofpassage geregistreerd. Wie in de binnenstad woont wordt automatisch uit de resultaten gefilterd. TV Enschede FM sprak over het beleid met Karin Ligthart van de Gemeente Enschede. Beluister dat fragment hierboven terug.

Privacy

Volgens de gemeente blijft de privacy van inwoners gewaarborgd. Het bedrijf dat de tellingen verzorgt, City Traffic, zegt dat de gegevens niet te herleiden zijn naar individuele personen. De MAC-adressen worden na registratie versleuteld en niet gedeeld met derde partijen. Wie niet geregistreerd wil worden kan dat op de website van City Traffic doorgeven.

Binnenstad Enschede
Volledig scherm
Binnenstad Enschede © Annina Romita

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.