Volledig scherm
De moskee waar de brandbom op werd gegooid in Enschede. © Annina Romita

Advocaat brandbomgooier Enschede staakt: vergoeding te laag

ARNHEM - Advocaat Robert Speijdel is vandaag niet op de proforma zitting van zijn cliënt Jeroen B. bij het Gerechtshof in Arnhem, omdat hij de vergoeding die hij voor deze zaak krijgt te laag vindt. "Een schamele 800 euro aan vergoeding voor rechtsbijstand en dat noemt men een eerlijke procedure. Het is een complete farce." 

Jeroen B., die werd veroordeeld tot vier jaar cel voor het gooien van een brandbom naar een moskee in Enschede, wordt van zijn raadsman beroofd, vindt Speijdel. Als gedetineerde heb je in Nederland recht op gesubsidieerde rechtsbijstand. 

'Beter schappen gaan vullen'

De advocaat vertelt dat zijn cliënt een vergoeding krijgt van 24 uur en vindt dat opmerkelijk. Want voor de behandeling van het hoger beroep in februari zijn al twee dagen gepland. "Ik hoef echt geen megavergoeding, maar ik krijg omgerekend nu acht euro per uur. Dan kan ik beter schappen gaan vullen." 

Het is voor Robert Speijdel ook een principiële kwestie. "Op deze manier wil straks bijna geen enkele advocaat meer zo'n verdachte bijstaan. Als je dit als kantoor vaak doet, dan steven je af op een faillissement." 

Zijn cliënt Jeroen B. dient maandagmiddag zelf een schorsingsverzoek in. 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.