Volledig scherm
Mark de J. © Petra Urban

Advocaat: 'Laat Mark de J. tijdelijk vrij'

Mark de J., moet maandag opnieuw voor de rechtbank verschijnen. Hij zou in maart dit jaar de miljonair Koen Everink vermoord hebben. De J.'s advocaat, Pieter Hoogendam, wil dat zijn voorlopige hechtenis opgeheven wordt. De officier van Justitie verzet zich tegen de voorlopige vrijlating van De J. Verslaggever Victor Schildkamp is aanwezig in de rechtszaal en doet verslag via Twitter.

Naar eigen zeggen werd De J. nadat hij een avond voetbal had gekeken bij Everink in Bilthoven door een groep mannen ontvoerd in zijn eigen auto. De verdachte zegt dat zijn ontvoerders mogelijk de moord hebben gepleegd. Volgens zijn advocaat is de aanwezigheid van bloed in zijn auto daar bewijs voor. Maar volgens justitie is er bloed van Everink in de auto van De J. gevonden.

Hoogendam kaart aan dat het bloed van van Everink op de bijrijdersstoel van de auto van De J. gevonden is. ,,Waarom zou hij met bebloede kleren op bijrijdersstoel gaan zitten?'' Daarnaast vraagt hij zich af waarom Mark de J. geen letsel had. ,,Dat zou wel moeten na zo'n schermutseling.'' Hoogendam wijst ook op de gebogen hand van Everink die erop kán wijzen dat hij mogelijk door méérdere daders ,,onder controle'' werd gehouden. Ook het feit dat Everink zowel van voren als van achteren werd gestoken, wijst er op dat het om meerdere daders gaat, aldus Hoogendam. Om die reden zou de moordenaar niet Mark de J. kunnen zijn. Hoogendam wil dan ook dat de voorlopige hechtenis van De J. wordt opgeheven. Hij zit inmiddels acht maanden vast. ,,Er zijn steeds meer aanwijzingen dat er niet één, maar twéé daders zijn geweest. En dat is in lijn met Marks verhaal'', aldus de advocaat.

De J. zegt verder dat Everink al langer bedreigd werd. De moordenaars zouden dan ook in die hoek gezocht moeten worden, stelt de verdediging. Er zouden namelijk tal van andere personen te vinden zijn die iets tegen de miljonair hadden. De advocaat wil hier dan ook meerdere getuigen over horen tijdens de rechtszaak.

Tijdens de zitting kreeg De J. het laatste woord, waarin hij zich aansloot bij de uitspraken van zijn advocaat. Van het verhaal van de politie klopt ,,van links naar rechts en van boven naar beneden'' niets, aldus de verdachte. Het onderzoek tegen hem is ,,te gênant voor woorden''.

Stappenteller
De stappenteller van de iPhone van De J. spreekt het ontvoeringsverhaal tegen, stelt het OM. Volgens de advocaat zijn er echter meerdere redenen waarom een stappenteller geen betrouwbaar meetinstrument is. Zo registreert een stappenteller ook een beweging die geen stap is wel als stap, zegt de verdediging. De advocaat van De J. ziet niets in verder onderzoek naar het systeem, maar het OM wil dit onderzoek juist wel. ,,Je kunt nu niet al zeggen wat uitkomst zal zijn. Het Nederlands Forensisch Instituut zegt wél goed onderzoek te kunnen doen.''

Daarnaast zou ook de iPad bewijzen bevatten die de schuld van De J. bewijzen, stelt de officier van Justitie. De J. zou gezocht hebben op termen als ,,dood door messteken'' en ,,bewusteloos na klap op achterhoofd''. Verder zocht de verdachte volgens het OM naar websites waar dure horloges te verkopen zijn. Hij had het horloge van Everink na zijn dood in bezit.

Tennissers
Hoogendam wil de tennissers Igor Sijsling, Robin Haase en Jesse Huta Galung horen tijdens de zaak over het gokgedrag van Everink en De J. De verdachte zou door gokken een flinke geldschuld hebben opgebouwd bij de miljonair, wat het motief zou zijn voor de moord. Vooral Igor Sijsling zou een gokmaatje van Everink zijn geweest. De drie tennissers zouden volgens de advocaat meer kunnen vertellen over het gokken en de financiële situatie van de verdachte. De officier van Justitie verzette zich niet tegen de aanvraag.

Tijdens de rechtszaak somt het Openbaar Ministerie de bedragen op die De J. vergokte. Het zou gaan om ruim 70.000 euro. De verdachte moest verklaren wanneer en waar hij gokte, maar hier blijkt onduidelijkheid over te zijn. Over de schuld van De J. loopt nog een andere rechtszaak. De nabestaanden van Everink willen het geld namelijk terugzien. Later deze week wordt er een uitspraak gedaan in deze zaak. Volgens het OM is de schuld het motief van de moord op Everink.

Dochter
In eerste instantie wilde de advocaat van De J. ook de zesjarige dochter van Everink horen. Het meisje is waarschijnlijk de eeste die het lichaam van de miljonair aantrof op de ochtend van 4 maart. De officier van Justitie verzette zich hier echter tegen, omdat, het meisje allang verteld zou hebben wat ze die nacht gezien en gehoord heeft. Dat is overigens niet veel. Inmiddels heeft Hoogendam gezegd dat het spreken van de dochter niet langer nodig is. Wel wil hij haar moeder horen, omdat het meisje iets tegen haar moeder over de moord gezegd zou kunnen hebben. ,,Zoals ze ook tegen haar moeder sprak over Badr Hari als 'die man die papa sloeg''', aldus de advocaat.

In totaal wil de advocaat ongeveer twintig getuigen horen, het Openbaar Ministerie verzet zich tegen de meesten. Onder deze getuigen zitten ook de directe buren van Everink. De rechter beslist later vandaag over de verzoeken van Hoogendam.

Badr Hari
Tijdens de zaak staat ook kickbokser Badr Hari in de schijnwerpers. Hij werd eerder veroordeeld voor zware mishandeling van Everink. De celstraf die hem boven het hoofd hangt vecht hij nog steeds juridisch aan.

Tijdens de zaak van vandaag legt advocaat Hoogendam uit dat De J. op geen enkele wijze suggereert dat Hari iets met de moord te maken heeft. Maar zijn naam wordt volgens de advocaat wel veel in het dossier genoemd. De officier van Justitie laat weten niets te zien in getuigen die zeggen: ,,Misschien heeft Badr Hari het wel gedaan.''

Tweets by VSchildkamp

Volledig scherm
Miljonair Koen Everink, die in de nacht van 3 op 4 maart van dit jaar overleed. © anp

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.