Volledig scherm
© anp

Advocaat: 'Michel B. uit Enschede in gevaar na Opsporing Verzocht'

ENSCHEDE - Het leven van Satudarah-oprichter Michel B. (52) is dinsdag in gevaar gebracht door het Openbaar Ministerie. Dat stelt zijn advocate Karin Blonk in een klachtbrief die ze namens B. aan het OM heeft verstuurd. Justitie zoekt B. omdat hij wordt verdacht van het leidinggeven aan een criminele organisatie.

In het programma Opsporing Verzocht werd onder meer een recente foto van B. getoond, terwijl de politie zijn advocate twee keer heeft laten weten dat haar cliënt 'op een dodenlijst' zou staan. Het liquideren van B. zou 'aanzienlijk gemakkelijker' zijn geworden nu er veel persoonlijke informatie over hem is verspreid.

In strijd met de regels van het OM

B. stelt dat zijn privacy ernstig is geschonden,  en dat het opsporingsbericht strijdig is met de geldende regels van het OM. Daarin staat onder meer dat het verspreiden van persoonlijke informatie alleen mag als er een reële kans is dat de verdachte opnieuw een ernstig misdrijf pleegt. B. ontkent dat.

Hij vraagt zich daarbij volgens zijn advocate af waarom hij in mei op initiatief van het Openbaar Ministerie is vrijgelaten, nadat hij was gearresteerd tijdens een woninginval in Enschede. B. wil dat het opsporingsbericht wordt verwijderd en hij van de Nationale Opsporingslijst wordt gehaald.

Zwartmaken

Volgens de advocate heeft de uitzending van Opsporing Verzocht een ander doel dan de aanhouding van haar cliënt: Satudarah zwartmaken in aanloop naar een rechtszaak waarin de club verboden moet worden. 'Cliënt meent dat zijn belangen en veiligheid hieraan ondergeschikt zijn gemaakt.'

Volgens een woordvoerder van het OM is in deze kwestie 'de gebruikelijke procedure gevolgd' en zijn alle belangen afgewogen. 'Net als bij de inzet van andere ingrijpende opsporingsmiddelen gelden de vereisten van rechtmatigheid, proportionaliteit, subsidiariteit en doelmatigheid.'

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.