Gerard Sanderink.
Volledig scherm
Gerard Sanderink. © ANP

Advocaat van zijn ex wil aandelen Sanderinks bedrijven verkopen

ALMELO/ENSCHEDE - Zijn weigering om aan ex-vriendin Brigitte van Egten twee ton te betalen, dreigt Gerard Sanderink duur komen te staan. Paul Tjiam, de advocaat van Van Egten, heeft de rechtbank Den Haag nu toestemming gevraagd om de aandelen in Sanderinks bedrijven – tot een maximum bedrag van circa 165.000 euro – te mogen verkopen.

Verder wil Tjiam voor Van Egten de ruim 84.000 euro incasseren die op een bankrekening van Sanderink staat. Tjiam liet door de deurwaarder beslag leggen op twee bankrekeningen van Sanderink en op de aandelen in zijn bedrijven. Ex-vriendin Brigitte van Egten van Sanderink kreeg onlangs van de rechtbank Almelo toestemming om de door de rechter opgelegde dwangsom van twee ton te innen.

Rectificatie

Die dwangsom was opgelegd nadat Sanderink aanvankelijk had geweigerd om beschuldigingen van fraude aan het adres van Van Egten te rectificeren. Sanderink beweerde dat zijn ex grote sommen geld had weggesluisd bij Sanderinks bedrijven DSS in Goor en Wagner Solar in Duitsland waar ze directeur was. Van die beschuldigingen ontbreekt tot op heden echter elk bewijs. Uiteindelijk plaatste Sanderink een rectificatie – onder meer in De Twentsche Courant Tubantia – maar tegelijkertijd stuurde hij een vier pagina’s tellend epistel met aantijgen tegen Van Egten naar Quote.

Het zakenblad weigerde daarna om de verklaring van Sanderink te verwijderen. Pas vijf dagen na de veroordeling van Sanderink in Almelo haalde Quote de verklaring van Sanderink van zijn website. De dwangsom is daardoor – met vijf keer tienduizend euro – opgelopen tot 250.000 euro zegt advocaat Tjiam en de raadsman wil dat bedrag nu innen voor zijn cliënte Van Egten.

Paardenmiddel

Paul Tjiam zegt dat hij Sanderink twee keer per email heeft verzocht de dwangsom vrijwillig naar zijn cliënte over te maken, maar dat de ondernemer uit Almelo niet op die mails heeft gereageerd en evenmin in actie is gekomen. Daarom grijpt Tjiam nu naar een paardenmiddel: verkoop van aandelen van Sanderinks bedrijven. In Sanderink Holding zitten de aandelen Dutch Solar Systems en Wagner Solar. In de Stichting Administratiekantoor Sanderink Investments zitten de aandelen van onder meer IT-bedrijf Centric en het beursgenoteerde Oranjewoud, waar het bouwbedrijf Strukton en het ingenieursbureau Antea Group behoren.

Gerard Sanderink wilde niet reageren.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.