Volledig scherm
© Lars Smook

Advocaat wil Jansen Steur vrij en vindt vonnis rechtbank oppervlakkig

ARNHEM - Advocaat Peter Plasman heeft bij het Gerechtshof donderdagochtend vrijspraak gevraagd voor ex-neuroloog Ernst Jansen Steur. Plasman noemde het vonnis van de rechtbank in Almelo ‘kwalitatief oppervlakkig’.

De rechtbank veroordeelde de oud-arts tot drie jaar cel voor moedwillig mishandeling van patiënten en heeft hem ook verantwoordelijk gehouden voor één zelfdoding van een patiënte. Gisteren eiste het Openbaar Ministerie (OM) zes jaar gevangenis.

Rechtbank
De advocaat vindt dat de rechtbank in Almelo veel te weinig heeft gedaan met verklaringen van deskundigen, die twijfels hebben geuit dat er een causaal verband is tussen de behandeling van Jansen Steur en de zelfdoding. Zij spraken van mogelijk of waarschijnlijk.

​Juridisch bewijs
Plasman betoogt verder dat er van moedwil bij de fouten geen sprake is en dat daarvoor ook geen sluitend juridisch bewijs te vinden is. Ook daarbij verwijst hij naar (deel) ontlastende verklaringen van getuigen-deskundigen.

​'Zieke man'
Plasman zei dat hij Jansen Steur ziet als een ‘een zieke man, die fouten heeft gemaakt en daarvoor heihard is afgemaakt en tot de grond toe afgemaakt.’ Buiten en in de rechtszaal.” Volgens Plasman is de arts ‘aan het vereenzamen en zit hij helemaal stuk.’

Gevangenneming
Het OM vroeg het gerechtshof in Arnhem woensdag bij onmiddellijke gevangenneming van de ex-neuroloog, als het Hof tot een celstraf komt. De advocaat-generaal is bang dat hij zich zal onttrekken in het buitenland aan zijn straf. Plasman vond dat tekenend ‘voor de keiharde aanpak'. "Een veel te harde aanpak.”

Niet aanwezig
Jansen Steur was niet bij de behandeling aanwezig bij het Hof, omdat hij zou leiden aan hersenletsel (frontaal syndroom) als gevolg van een auto-ongeluk in 1990. Hij zou zich door dat letsel daardoor bij een zitting in problemen kunnen brengen, omdat hij niet meer overziet wat ‘in zijn eigen belang is’, aldus Plasman.

Geen hersenletsel
Deskundigen hebben echter op basis van neurologisch onderzoek dat verband tussen het ongeluk en hersenletsel niet kunnen vaststellen. Plasman stelt echter in zijn pleidooi, dat hoe dan ook, het auto-ongeluk zeer cruciaal is geweest bij het afglijden van Jansen Steur.

Levensstijl
Volgens de deskundigen is er wel een frontaal syndroom, maar stellen dat het letsel ook heel goed ontstaan kan zijn door zijn eigen levensstijl, zoals verslaving aan medicijnen en alcoholgebruik. Vanaf het moment dat de verslaving ontstond, heeft hij ook verreweg de medische fouten gemaakt, waarvoor hij is wordt vervolgd.

De rechtbank in Almelo vond dat Jansen Steur door zijn verslaving het risico heeft genomen dat hij zijn patiënten zou benadelen. Dat wordt gezien als moedwil. Het OM betoogde dat woensdag bij het Hof ook.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.