Afgekickte Ahmet doorbreekt Turks taboe

ENSCHEDE - Ahmet Turkmen (43) was 17  jaar lang verslaafd aan harddrugs en raakte alles kwijt. In Enschede maakte hij een nieuwe start. Nu wil hij het taboe op verslaving binnen de Turkse gemeenschap aanpakken, met een eigen boek.

Quote

Verslaafde mensen zijn doorzet­ters

Ahmet Türkmen

Het is 2009 als Ahmet Türkmen de bodem van de put ziet. Hij heeft dan net vier maanden vastgezeten in de gevangenis in Almelo. "Ik heb toen de grond gevoeld met mijn neus", zegt hij nu. Hij is dan alles kwijt. Zijn huis in Rijssen, zijn vrouw en twee kinderen, die hij niet meer mag zien. Ook z'n oude baan als dakdekker in Rijssen kan ie vergeten. "Dat waren momenten dat ik dacht, waarom leef ik eigenlijk nog? Ik ben toch iedereen tot last, inclusief mezelf. Ik wou niet meer, wilde een overdosis heroïne nemen. Maar ik kon het niet, er zelf een einde aan maken."

Griep, maar dan erger

Zeventien jaar lang kampt de geboren Turk met een hardnekkige drugsverslaving. Wat begint met wiet, gaat al snel over in lsd, cocaïne en heroïne. Al op jonge leeftijd is er geen weg meer terug.

"Als ik niet gebruikte, kreeg ik pijn in mijn spieren en gewrichten. Een soort griep, maar dan tien keer erger. Ik besefte op een gegeven moment dat ik echt verslaafd was, het lichamelijk nodig had. Ik was 17 jaar oud."

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.