Volledig scherm
© Robin Hilberink

Ahmad doet in Enschede wat ie van z'n vader in Syrië niet mocht: dansen

ENSCHEDE - Met hoge sprongen zweefde danser Ahmad Joudeh (26) afgelopen zaterdagavond door de Grote Kerk aan de Oude Markt in Enschede. Alsof hij zijn pas heroverde vrijheid viert.

Joudeh wilde al op jonge leeftijd balletdanser worden. "Toen mijn vader daarachter kwam, werd ik in elkaar geslagen en verbrandde hij mijn danskleren. Hij wilde dat ik voor dokter zou studeren."

De burgeroorlog en de verschrikkingen van Islamitische Staat maakten het leven van Ahmad steeds moeilijker. "Ik verloor vijf familieleden en was getuige van de moord op mijn oom."

'Dance or die'
'Dance or Die' luidt de in Hindi getatoeëerde tekst in zijn nek. Dansen of doodgaan. Twee jaar terug liet Ahmad de tattoo aanbrengen. "Precies op de plek waar IS-strijders het mes zetten als ze hun slachtoffers onthoofden." Op Facebook kreeg de getalenteerde student waarschuwingen. "Ik zou in de benen geschoten worden als ik door zou gaan met dansen. Mijn zus en moeder zouden vermoord worden."

Visum
Ted Brandsen (Het Nationale Ballet) en Nicolas Mansfield (directeur Reisopera) besloten naar aanleiding van een aangrijpende tv-reportage in Nieuwsuur actie te ondernemen. Dankzij de hulp van het comité Dance For Peace kon Ahmad op een studentenvisum naar Nederland komen. Ahmad woont, studeert en danst nu in Amsterdam.

Video van Ahmad Joudeh

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.