Volledig scherm
© anp

Airbnb groeit explosief in Twente

ENSCHEDE - Airbnb is niet alleen in Amsterdam booming, ook in Twente is de groei explosief. Het aanbod zal alleen maar toenemen, nu het kabinet plannen heeft bezoekers te verleiden naar 'minder bekende plekken in ons land te gaan’.

Of Twente nog een witte vlek is op AirBnb-gebied? Dat ligt eraan hoe je het bekijkt. Het aantal aangeboden adressen via de site steeg de laatste vijf jaar met ruim 3.000 procent (!), zo zocht deze krant uit. Een gigantische groei: van 24 verhuurlocaties in 2013 naar zo'n 800 adressen vandaag de dag.

Enschede (292 adressen), Hof van Twente (80), Wierden (67) en Hengelo (57) zijn koplopers in Twente op het gebied van Airbnb, waar particulieren kamers en huizen tijdelijk verhuren.

20.000 adressen

Toch valt dat aantal volledig in het niet bij recordhouder Amsterdam, waar dit jaar 20.000 adressen op de verhuursite worden aangeboden. De hoofdstad wordt gillend gek van de rolkoffers, dronken toeristen en bijbehorende overlast. En dus moet de toerist meer verspreid worden over het land, zo wil het kabinet nu ook. Staatssecretaris Mona Keijzer schreef deze week in een brief aan de Tweede Kamer 'bezoekers te willen verleiden naar minder bekende plekken in ons land te gaan'.

Hotspot

Twente is een van die nieuwe hotspots die de vloedgolf aan toeristen moet op gaan vangen. Naar verwachtingen stijgt het aantal buitenlandse toeristen van 18 miljoen vorig jaar naar zo'n 42 miljoen in 2030. Airbnb wil nu ook lokale projecten financieel gaan ondersteunen, om daarmee de toerist buiten het overvolle Amsterdam te lokken.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.