Airforce Festival 2019: nieuwe area's en voor het eerst een camping

videoENSCHEDE - Het was nog even spannend, maar het gaat dit weekend toch echt gebeuren: Airforce Festival 2019. Wat is er nieuw deze editie? Wij namen alvast een kijkje op het festivalterrein.

Volledig scherm
Rooftoparea © Videostill

Er moet nog het nodige gebeuren op het vliegveldterrein, ook al vond op precies dezelfde plek een week eerder het technofestival Onder de Radar plaats. „De tenten staan er al, maar Airforce heeft echt een heel andere sfeer”, vertelt projectleider Bram Kempen. Volgens hem moet het terrein in een paar dagen van ‘lieflijk en natuurlijk’ veranderen naar ‘industrieel en army’. „We gaan echt voor die militaire sfeer.”

De rieten dakbedekking van de festivaltenten van Onder de Radar wordt bijvoorbeeld vervangen door legerdoeken en het decor rond de podia bestaat voornamelijk uit zwart en staal. De locatie is wat de aankleding betreft al het halve werk. „Dit terrein ademt ons thema”, aldus Kemper. Bezoekers moeten dus niet al te veel poespas verwachten.

Nieuwe areas

Het wordt de vierde editie van het Airforce Festival. Ten opzichte van de vorige edities is een aantal vernieuwingen doorgevoerd. Zo zijn er twee nieuwe areas: Rooftop en de Hangout. De Rooftop is een redelijk kleine area waar freestyle wordt gedraaid, een wat mildere vorm binnen de hardcore. De area bevindt zich, zoals de naam al verklapt, bovenop een bunker.

De zogenoemde Hangout bevindt zich in een van de bunkers en is volgens projectleider Kempen een ‘chillarea’. „Hier kun je op de foto met dj's, de nieuwste merchandise halen en even relaxen.”

Camping

Daarnaast is er dit jaar voor het eerst een camping bij Airforce. „We hebben veel internationale bezoekers, nu kunnen ze er een heel weekend van maken.” Voor de campinggasten is het niet alleen op zaterdag feest, ook op vrijdag en zondag zijn er ‘dikke party's’. Er is plek voor 1.000 gasten op de camping.

Het festival is nog niet uitverkocht, maar ‘gaat wel richting uitverkoop’. Ook op de camping zijn nog plekken.

Volledig scherm
© Videostill

Kan het wel doorgaan?

Het was nog even spannend of het festival wel door kon gaan. De organisatie, Absolutely Fresh, moest een nieuwe vergunning aanvragen nadat de Raad van State op 17 juli 2019 het bestemmingsplan ‘Voormalige vliegbasis Twenthe – Midden’ vernietigde. Dit had te maken met het risico op een te hoge stikstofuitstoot.

Dinsdag werd bekend dat de organisatie volgens de gemeente Enschede met succes heeft onderbouwd dat het aan de stikstofvoorwaarden voor het gebied voldoet. Hierdoor kan het evenement op het voormalige vliegveld Twenthe dit weekend gewoon doorgaan

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.