Volledig scherm
Foto Charel van Tendeloo

Akkoord met Wessels over Twente Airport

ENSCHEDE – Er is overeenstemming over de doorstart van de luchthaven Twente. Deze gaat Twente Airport heten.

Investeringsmaatschappij Reggeborgh van Rijssenaar Dik Wessels gaat samen met de Belgische luchthavenoperator Aviapartner de luchthaven exploiteren.

Werkgelegenheid

Investeringsfonds PPM Oost draagt 2,5 miljoen bij en ook provincie en gemeente Enschede komen elk met 1,25 miljoen over de brug. Dit geld is volgens betrokkenen niet bedoeld voor de exploitatie maar als bijdrage aan de versterking van de werkgelegenheid. Verder investeren Enschede en Overijssel zoals bekend nog eens 16,2 miljoen euro in de infrastructuur van het nieuwe vliegveld.

Deze week nog wordt een concessieovereenkomst gestuurd naar gemeenteraad en provincie. Als die akkoord zijn kunnen allerlei procedures in werking worden gezet. Daarbij onder meer een staatssteuntoets, waaruit moet blijken of de overheidsbijdrage geoorloofd is of niet. Het hele procedurele traject zou dan eind 2014 klaar moeten zijn. Wessels hoopt dat er vanaf 2016 gevlogen kan worden.

De nieuwe exploitanten krijgen een concessie voor de duur van 49 jaar. Area Development Twente, een samenwerkingsverband tussen provincie Overijssel en gemeente Enschede, blijft in die periode toezichthouder.

219 banen in 2017

Uit het werkgelegenheidsplan dat bij de overeenkomst hoort blijkt dat het nog wel even kan duren voor de luchthaven veel banen gaat opleveren. De werkgelegenheid is sterk afhankelijk van het aantal passagiers. Voorlopig wordt gemikt op 219 banen in 2017. Als Twente Airport in 2030 inderdaad een miljoen passagiers verwerkt, zoals de prognoses voorspellen, betekent dat werkgelegenheid voor 1356 mensen, waarvan 1071 in Twente.

Het geplande business park op de luchthaven moet volgens de overeenkomst nog even wachten, en dus ook de bijbehorende werkgelegenheid. Volgens Wessels is de onroerend goed-markt nu zo slecht dat er op z’n vroegst pas over vijf jaar met de ontwikkeling begonnen zal worden.

In onze krant van woensdag: Hoe verhoudt Twente Airport zich tot omringende luchthavens?

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.