Volledig scherm
© Wim Corduwener

Alternatieve betalingsregeling voor Enschedeërs met zorgschuld

ENSCHEDE - Zeshonderd Enschedeërs leven van een uitkering en hebben bovendien een betalingsachterstand van meer dan zes maanden opgelopen met hun premie bij zorgverzekeraar Menzis. Er is nu vanuit de gemeente en Menzis een nieuwe kijk op de schulden: wel laten afbetalen, maar niet dieper in de problemen brengen is het credo.

Tot voor kort zaten de Enschedeërs met een betalingsachterstand standaard in de bronheffing. Dat betekent dat ze alleen nog recht hadden op een basisverzekering. Ze moesten hun achterstand terugbetalen, maar kregen daarbovenop nog een boete van 35 euro per maand.

Nieuwe regeling
Menzis en de gemeente Enschede treden nu naar buiten met een nieuwe regeling. „We willen mensen uit die bronheffing halen”, legt wethouder Patrick Welman uit. Met de alternatieve betalingsregeling wordt niet langer een boete van 35 euro opgelegd. Dat bedrag wordt het nieuwe aflossingstarief. Als na 36 maanden aan aflossingen (1.200 euro) nog een schuldbedrag openstaat, wordt dat kwijtgescholden. Bovendien behoudt de cliënt zijn of haar aanvullende verzekering. Met bijbehorende aanvullende premies, omdat het niet moet lijken alsof een schuldregeling een beloning is.

Collectieve verzekering
De gemeente biedt in samenwerking met de verzekeraar zelfs een collectieve zorgverzekering aan voor Enschedeërs. Zodoende klopte Menzis bij Enschede aan om als eerste gemeente te experimenteren met een alternatief voor de bronheffing.

Vicieuze cirkel
Doel van de alternatieve betalingsregeling is voorkomen dat mensen in een vicieuze cirkel terecht komen. „De groep die in de bronheffing zit is een groep die je vaker tegenkomt”, zegt Welman. „Die schulden zijn soms zo dominant aanwezig dat de mensen niet meer in staat zijn om voor zichzelf te zorgen als het gaat om gezondheid, zoeken naar een baan en opleiding.”

De betalingsregeling is alleen voor Enschedeërs met een uitkering. Alle 600 zijn eerder dit jaar aangeschreven, 450 maken er (nog) gebruik van.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.