Volledig scherm
Klarinettist André Kerver neemt afscheid van Orkest van het Oosten. © Carlo ter Ellen DTCT

André uit Enschede is bijna blind en speelt vanavond het Klarinetconcert van Mozart uit z'n hoofd

ENSCHEDE - Het is een bewogen weekend voor André Kerver (58), de Enschedese musicus die jarenlang eerste klarinettist was bij het Orkest van het Oosten. Vrijdag speelt hij voor het laatst in Enschede met het Orkest, dat hem een afscheidsconcert heeft aangeboden. Die eer valt niet veel vertrekkende leden ten deel.

Kerver was jarenlang een boegbeeld van het Orkest van het Oosten. Totdat hij in november 2012 merkte dat hij de noten niet meer kon lezen. Hij verloor bijna het zicht uit zijn ogen. Vier dagen was hij helemaal blind. Nu kan hij 10 tot 15 procent zien. Genoeg om te kunnen fietsen, te weinig om muzieknoten te lezen.

Mozart

Vrijdagavond speelt hij het beroemde Klarinetconcert van Mozart. Hij speelt het stuk al 43 jaar, maar nu moet het voor het eerst uit het hoofd. ,,Ik moet niet alleen de noten uit het hoofd kennen, maar ook de rusten en ik moet weten wat de anderen spelen om op tijd in te kunnen zetten.”

Trouwste fan

Wat de avond voor Kerver extra bewogen maakt, is dat voor het eerst zijn vader er niet bij is. Die is vorige maand overleden. ,,Ik had de kaartjes voor mijn familie al gekocht. Ook voor mijn vader. Hij was nooit ziek en toen was het in korte tijd voorbij. De plaatsen centraal vooraan op het balkon had ik gekocht. De Beatrix-plek, zeggen we altijd.” Zijn vader was een trouw bezoeker van de concerten, tot in het buitenland aan toe.

Bizar ritme

Zo zit voor Kerver een morbide ritme in het jaar 2017. ,,Mijn vader werd ziek op 9 januari, de crematie was op 9 februari en nu, weer een maand later, speel ik voor het laatst in Enschede met het orkest.”

Waarna zaterdag zijn leven en carrière andermaal een keer nemen. Dan begint Kerver officieel met het spelen van improvisaties bij voordragende schrijvers. In Concordia draagt schrijver Tommy Wieringa voor uit diens nieuwe roman en daar speelt Kerver klarinet bij.

Wilminktheater

Het concert van het Orkest van het Oosten, onder leiding van Julia Jones en met André Kerver als solist in het Klarinetconcert van Mozart, is vrijdagavond in het Wilminktheater vanaf 20.00 uur. Er zijn alleen nog losse kaarten te koop.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.