Volledig scherm
© Thinkstock

App moet jonge Twentse astmapatiënten weer in beweging krijgen

ENSCHEDE - Boony Thio, kinderarts van het MST, heeft samen met onderzoekers van de Universiteit Twente en Roessingh Revalidatie een app ontwikkeld om astmapatiëntjes weer in beweging te krijgen. Vanwege benauwdheid hebben jonge astmapatiënten de neiging om minder te gaan bewegen. Dat is niet alleen slecht voor de conditie, de kinderen raken er ook sneller door in een sociaal isolement.

Bij de ontwikkeling van de app is speciaal voor de groep van 8 tot 12 jaar gekozen. Thio: "Juist op die leeftijd zie je dat jongeren passief raken. Tegelijk is het ook de leeftijd waarop ze nog goed te beïnvloeden zijn. Games zijn daar heel geschikt voor. Kijk naar het succes van Pokémon Go. Kinderen kwamen van de bank en gingen de straat op om te spelen. De kinderen willen dus wel, maar je moet ze iets leuks aanbieden."

Geprojecteerd
"De app is gekoppeld aan een projectiespel, dat op de scholen komt te staan. Op de grond worden spellen geprojecteerd die door bewegingen kunnen worden gestuurd", legt Thio uit. In de app zit ook een module waarin kinderen met astma elkaar op kunnen zoeken. "Stel je zit thuis op de bank en je verveelt je, en ergens anders zit ook iemand die zich verveelt."

Lancering
Rond de jaarwisseling komt het eerste type van het spel in de hal van de kinderpoli van MST te staan. De hoop en verwachting is dat kinderen met astma daardoor enthousiast raken en tevens ervaren dat ze meer kunnen dan ze denken.

Ongeveer een op de tien kinderen heeft in meer of mindere mate last van astma, een chronische ontsteking van de longen.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  
  1. Een plek geven aan vier geliquideerde personen
    PREMIUM
    column

    Een plek geven aan vier geliqui­deer­de personen

    Na de liquidatie van vier personen in zijn stad las ik op de voorpagina van deze onvolprezen krant dat ook burgervader Onno van Veldhuizen even de tijd nodig heeft om dit een plekje te geven. Dat kan ik me goed voorstellen, dat hij dat een plekje moet geven. Maar ja. Waar laat je vier slachtoffers van een criminele afrekening? Ergens onder in een la van het gemeentehuis? Kunnen ze verwerkt worden in een controversieel kunstwerk tijdens het volgende GOGBOT-festival? Moet er misschien gedacht worden aan een monument in het Volkspark? Voor de Groene Gevallenen.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.