Volledig scherm
Voorbeeldfoto © ANP

Argwaan in Enschedese wijk Laares over buurtpreventie app

ENSCHEDE - Het Enschedese bedrijf achter Veiligebuurt.nl gaat de folder aanpassen na kritische geluiden uit de wijk.

'Je hebt deze brief ontvangen van een van je buurtgenoten' luidt de aanhef op de flyer van Veiligebuurt, die onlangs huis aan huis in de Laares is verspreid. 'Beste buren. Veiligheid in onze buurt is heel belangrijk. Om de veiligheid van de wijk verder te verbeteren zou ik graag met jullie aan buurtpreventie willen doen.'

Wantrouwen

Het enige dat de ontvanger hoeft te doen, is de app Veiligebuurt.nl op zijn smartphone zetten en registreren met zijn e-mail en postcode. Met name de vraag om persoonlijke gegevens af te staan, riep bij sommige bewoners van de Laares argwaan op.

De flyer is verspreid door leden van de veiligheidscommissie, weet voorzitter Pim van der Velde van de buurtcommissie Laares. In de Laares is nog niet zo lang geleden de buurtapp Veiligebuurt.nl ingevoerd om elkaar te waarschuwen bij onraad. "Het is een goed initiatief, vonden we", zegt hij. Maar hij kan zich ook voorstellen dat de flyer die onlangs bij mensen in de brievenbussen is gestopt om de aandacht te vestigen op de app, wantrouwen heeft veroorzaakt. "Ik zal dat zeker terugkoppelen."

Nieuwe flyer

Mede-eigenaar Tim van Belkom van Veiligebuurt geeft aan dat hij zelf ook al vanuit andere delen van het land signalen heeft gekregen dat mensen de flyer niet helemaal vertrouwen. Terwijl er toch duidelijk op staat vermeld dat de privacy is gegarandeerd en dat 06-nummers niet met anderen worden gedeeld, zoals in een buurt-app die is aangemaakt via Whatsapp.

"We gaan kijken hoe we de brief meer kunnen verpersoonlijken." Dat dat na de signalen niet meteen al is gebeurd, heeft een financiële reden: Van Belkom: "We hebben 500.000 van deze flyers laten drukken. Elke partij voorzien van persoonlijke gegevens uit de buurt waar die wordt verspreid, brengt heel veel extra kosten met zich mee." Als de 500.000 folders op zijn, zal een aangepaste versie worden gedrukt. 

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.