Volledig scherm
© Lex van Lieshout

Audio | Aandelen Enexis leveren Enschede 3,7 miljoen euro op

ENSCHEDE - Energiebedrijf Enexis voert geen gemeentelijke taak uit, de invloed die Enschede op het bedrijf heeft is klein en het moment om aandelen te verkopen is nu relatief gunstig. Daarom staat de gemeente 34 procent van haar aandelen af aan Enexis. In ruil daarvoor mag de stad in december ruim 3,7 miljoen euro bijschrijven op haar rekening. Een eindejaarsbonus die niet zomaar uit de lucht komt vallen.

Enexis heeft de aandelen van Enschede nodig om andere leninggevers te kunnen afbetalen. Die dateert van vele jaren geleden, toen het energiebedrijf nog IJsselmij heette. Voor een totaalbedrag van 82,2 miljoen euro werden door IJsselmij met 54 gemeenten en 4 provincies geldleningen afgesloten. Het aandeel van de gemeente Enschede was zo’n 4,5 ton. Na een reeks fusies en naamsveranderingen - EDON en Essent - kwam de lening bij het huidige Enexis terecht.

Enexis heeft vorig jaar besloten om alle leningen af te lossen. Leninggevers konden kiezen voor aflossing in kas of (gedeeltelijke) aflossing in aandelen. Hoewel Enschede heeft gekozen voor een aflossing in kas, hebben met name provincies gekozen voor de aandelenvariant. Om die aandelen te kunnen leveren hebben andere aandeelhouders, zoals ook de gemeente Enschede, een verkoopaanbod gekregen.

Enschede bezit op dit moment 323.314 aandelen van Enexis. Dit is slechts 0,2 procent van het totaal. De invloed van de stad op het nutsbedrijf is dus zeer beperkt. Bovendien is netwerkbeheer al lang geen gemeentelijke taak meer. Enschede verkoopt daarom 110.215 van haar aandelen aan Enexis. Dat is ruim een derde van het totaal. De opbrengst, ruim 3,7 miljoen euro, wordt meegenomen in de jaarrekening 2016.

TV Enschede FM sprak met wethouder Eelco Eerenberg. Beluister het hieronder.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.