Volledig scherm
Factory Outlet Center in Ochtrup streeft naar bijna een verdubbeling van het verkoopoppervlak van de outlet. © Frans Nikkels

Audio | Gemeente Enschede en provincie vrezen uitbreiding Factory Outlet Center

ENSCHEDE - De gemeente Enschede en de provincie Overijssel vrezen voor het voortbestaan van winkels in Twente, die het toch al zo moeilijk hebben. Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben formeel bezwaar aangetekend tegen de uitbouw van het Factory Outlet Center (FOC) in Ochtrup. FOC streeft naar bijna een verdubbeling van het verkoopoppervlak van de outlet, die op 20 kilometer over de grens bij Enschede ligt.

De provincie maakt bezwaar omdat onvoldoende zou zijn onderzocht wat de effecten van de uitbouw van het outletcenter zijn voor stads- en dorpscentra in Overijssel. En dat is volgens de provincie in strijd met alle inspanningen die worden gedaan om leegstand in de binnensteden terug te dringen. De gemeente Enschede is ook tegen en mobiliseert de Twentse gemeenten. Wethouder Patrick Welman gaat ze vragen een bezwaarschrift in te dienen. Welman ziet in de uitbreiding van het FOC voor de kleine Twentse gemeenten nog meer ‘gevaar’ dan voor Enschede zelf.

Duitse bezwaarschriften
GS van Overijssel staan overigens niet alleen in hun protest, ook Duitse gemeenten komen met bezwaarschriften. De gemeente Rheine organiseert het verzet aan Duitse zijde van de grens. Negentien gemeenten, waar onder Gronau en Ahaus, en de ‘Kreisen’ Borken, Bentheim en Emsland komen ook in het geweer. De middenstand heeft het door de opmars van kopen via internet volgens de Duitse bezwaarmakers al moeilijk genoeg.

Bovendien zou uit passantenonderzoek in Rheine, Gronau en Lingen zijn gebleken, dat consumenten na uitbreiding van het FOC van plan zijn er nog vaker naar toe te gaan. „En de aanwezigheid van de outlet in Ochtrup met 11.500 vierkante meter is nu al duidelijk voelbaar in de binnensteden en dorpscentra in onze regio”, aldus de gemeente Rheine.

Onderzoek
Het FOC liet door een bureau dat het zelf inhuurde ook onderzoek doen in een straal van 50 kilometer rond het eigen bedrijf. Daaruit blijkt dat de gevolgen voor andere winkels in de omgeving ‘te verdragen’ zijn.

TV Enschede FM sprak met voorzitter Winkelhart, Rob Duursma. Beluister het hieronder.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.