Volledig scherm

Audio | Tattoo-opa geweerd bij spreekbeurt in Enschede: ‘Te eng voor kleine kinderen’

ENSCHEDE - ,,De klas zei meteen: dat is discriminatie!”. En dat vindt de 10-jarige Lars Goorhuis uit Enschede zelf ook. Hij zou woensdagochtend zijn opa Hugo (69) meenemen naar zijn school IBS De Eschmarke voor een spreekbeurt over tatoeages. Hugo Goorhuis is van top tot teen getatoeëerd. Kunst op de huid, noemt hij het. Lars zou uitleg geven over de lichaamsversieringen en de betekenis ervan. Maar de school stak op de valreep een stokje voor de komst van de tattoo-opa.

,,Juf zei: ‘je opa mag niet komen. Zijn hoofd zit onder de tatoeages en dat is te eng voor kleine kinderen”, vertelt Lars ’s middags, nog altijd een beetje beduusd. Hij hield een spreekbeurt voor zijn eigen groep 7. ,,Mijn klas vond het interessant dat opa mee zou komen.” Maar opa kwam niet. ,,Hij was ineens niet meer welkom, omdat hij ook in zijn gezicht is getatoeëerd”, aldus Lars’ vader Frank Goorhuis (44). Die werd daarover volgens eigen zeggen ’s ochtends vlak voor schooltijd door de directeur gebeld. Hugo Goorhuis was speciaal voor de spreekbeurt een dag eerder vanuit zijn woonplaats Schiedam naar Enschede gereden. ,,Da’s 200 kilometer rijden. Ik wilde niet ’s ochtends in een file terechtkomen”, zegt opa.

Verslag
Volgens Frank Goorhuis, die zelf geen tatoeages heeft, moest Lars in de aanloop naar zijn spreekbeurt een verslag over het onderwerp inleveren. Op de voorpagina prijkt een foto van Lars met zijn opa. ,,De juf had in eerste instantie nog gezegd: wat leuk!”. Toen directeur Marja Baede van de school het verslag op de ochtend van de spreekbeurt onder ogen kreeg en voorop het getatoeëerde gezicht zag, zou ze Frank Goorhuis hebben gebeld met de gewraakte mededeling. Hugo Goorhuis: ,,Dat ik niet mocht komen is een grote teleurstelling, voor Lars en voor mij. Ik ben nog nooit eerder ergens geweerd. Dit is de eerste keer. Ik krijg wel eens opmerkingen, maar 99 procent van de reacties is positief. Met name kinderen vinden mijn uiterlijk interessant. Zij kijken hun ogen uit.”

​Rechten van de Mens
Frank Goorhuis liet het er niet bij zitten. ,,Ik ben naar de school gegaan. Ik wilde Lars persoonlijk zeggen dat zijn opa niet mocht komen. Ook ben ik naar de directeur gegaan. Ik heb gemeld dat ik naar aanleiding van het voorval contact op zou nemen met het College voor de Rechten van de Mens.Dat heb ik gedaan, maar die kon mijn klacht niet in behandeling nemen omdat het volgens de wet gelijke behandeling blijkbaar wel is toegestaan.” Zelf vindt hij het wel een vorm van discriminatie. ,,Hier wordt een opa van een kind gediscrimineerd omdat hij er anders uitziet. En dat terwijl 'we' altijd vrijheid van meningsuiting propageren en vinden dat iedereen gelijk is." Zijn ongenoegen uitte hij ook op Facebook.


Spreekbeurt tatoeages.Deel dit bericht. Mijn zoon Lars zou vanmorgen op zijn school een spreekbeurt houden over... Posted by Frank Goorhuis on Wednesday, February 10, 2016

Veiligheid
Volgens Baede heeft de weigering van de tattoo-opa niets met het uiterlijk van de man te maken. ,,Wij wisten dat er een spreekbeurt zou worden gehouden. Ook het onderwerp was bij ons bekend.” Ze zegt er pas op de ochtend van de spreekbeurt mee te zijn geconfronteerd dat opa mee zou komen. Baede: ,,Toen ging het hier om: er zou mogelijk een situatie kunnen ontstaan waar kinderen van zouden kunnen schrikken. Wij vinden het belangrijk dat kinderen goed op zoiets worden voorbereid. Die kans hadden wij niet meer. Het gevoel van veiligheid kon in het geding komen en dan zeggen wij als school: in zo’n situatie moet je iets als dit niet door laten gaan.”

Lars kreeg uiteindelijk een 7,5 voor zijn spreekbeurt. Maar dat kon zijn dag niet meer goedmaken. ,,Ik had liever gehad dat opa er bij was geweest.”

Volledig scherm
© Annina Romita

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.