Volledig scherm
© Lars Smook

Audio | Team UT-studenten werkt aan vliegende zonneboot

ENSCHEDE – Vijftien UT-studenten ontwerpen en bouwen de Solar Boat Twente, een vliegende zonneboot. De Twentse zonneboot gaat een snelheid van 55 kilometer per uur halen, vertelt studente Heleen Jeurink. "En bij een snelheid van boven 20 kilometer per uur gaat ie 'vliegen'."

Jeurink maakt deel uit van de groep studenten die de boot op zonne-energie ontwerpt, bouwt en laat varen. Het grote doel is de Monaco Solar Boat Challenge, volgend jaar juli.

Het project is op 5 augustus gestart. De studenten zijn er zo'n veertig uur per week mee bezig, vertelt Jeurink, chief communications.

Vliegen
Het ontwerp van de boot, 7 meter lang en 1,5 meter breed, is 'ongeveer af'. "De stabiliteit is nog een puntje. Hij gaat boven het water vliegen, is het idee, net als een vliegtuig, maar dan op het water."

Sponsors
Een naam voor de boot is er nog niet. Sponsors worden ook nog gezocht. Het project kost ruim anderhalve ton. Jeurink: "We hebben iets meer dan de helft binnen. Er wordt ook veel in natura gesponsord, materialen en onderdelen."

Test
De presentatie van de boot staat gepland voor begin mei. De eerste test is het NK in het Friese Akkrum, eind mei. Daar gaat het om een afstand van 50 kilometer. Het WK in Monaco behelst drie onderdelen: de sprint, de endurance (twee uur varen, wie het verst komt wint) en de slalom. Jeurink verwacht er zo'n dertig tegenstanders, onder wie een aantal Nederlandse boten.

TV Enschede FM sprak met UT-studente Heleen Jeurink. Beluister het fragment hieronder.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.