Volledig scherm
© Thinkstock

Audio | Zorgburo Maatwerk in gebreke gesteld door Twentse gemeenten

ENSCHEDE - Zorgburo Maatwerk BV is in gebreke gesteld nadat er sterke vermoedens waren van ernstige tekortkomingen en het niet leveren van zorg aan cliënten. Dit is gebeurd na een onderzoek van gemeente Enschede. Ook zijn er de afgelopen maanden meerdere meldingen en signalen binnengekomen. Samen met andere Twentse gemeenten onderneemt gemeente Enschede nu actie.

In totaal gaat het om circa honderd cliënten, waarvan 53 uit Enschede, waaraan geen zorg wordt verleend. Zorgburo Maatwerk moet binnen een week de situatie verbeteren. Gebeurt dat niet, dan onderneemt de gemeente verdere stappen. De cliënten zijn op de hoogte gebracht.

Onacceptabel
Maatwerk heeft in Enschede meerdere vestigingen. Maar ook in Almelo, Borne, Haaksbergen, Hengelo, Oldenzaal en Twenterand worden cliënten begeleid. De cliënten hebben indicaties in het kader van de Wmo, Jeugdwet en de Wlz. Het gaat dus om kwetsbare mensen die goede zorg en ondersteuning nodig hebben. Het college van burgemeester en wethouders vindt het onacceptabel en daarom is deze maatregel zo noodzakelijk.

Valse zorg
Burgemeester Onno van Veldhuizen: “Valse zorg is onacceptabel. Waar we dat vermoeden, gaan we erop af. Het kan niet zo zijn dat over de ruggen van weerloze en kwetsbare mensen geld wordt verdiend, dat ook nog eens door de gemeenten wordt verstrekt. Dat staat haaks op alles waar we voor staan. Als wij constateren dat de juiste zorg niet wordt geleverd en inwoners hiervan de dupe worden, grijpen wij in. Hiermee zijn we een van de eerste gemeenten in Nederland die mogelijke wantoestanden op deze schaal aanpakken.”

TV Enschede FM sprak met burgemeester Onno van Veldhuizen over dit probleem. Beluister het fragment hieronder.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.