Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Audio | Zwarte Piet is in Enschede niet zwart maar bruin

ENSCHEDE - Sinterklaas neemt zaterdag als vanouds Zwarte Pieten mee naar Enschede, in de kleur bruin. Voor de vriendelijker 'look' was geen discussie nodig.

De Pieten die de sint meeneemt naar Enschede, zijn allang niet meer zwart maar bruin. Dat zegt Marc Jansen, die namens het Sint Nicolaas Comité Enschede de woordvoerder van de goedheiligman is. "Al sinds 2007, ver voordat er over kleuren werd gediscussieerd, is onze Piet bruin geworden. Bruin is wat vriendelijker. Bruin komt ook beter over op foto's en filmbeelden." Piet zal voorlopig dus ook bruin blijven, al volgt het comité de discussie op de voet en zal er ook dit jaar, als de sint weer naar Spanje is vertrokken, worden geëvalueerd met de gemeente.

Donker
Rob Duursma van Winkelhart Enschede zucht een keer diep als hem de vraag wordt gesteld welke kleur de Pieten hebben die op 3 en 4 december in het winkelcentrum rondlopen. "Donker, denk ik. Dat is altijd zo geweest en de organisatie waar wij mee samenwerken heeft niet aangegeven dat dit jaar te veranderen."

Discussie
In het winkeliersbestuur is wel discussie geweest over de Zwarte Pieten. Tijdens de drukste dagen voor het kopen van cadeaus zullen niet alle winkels hun deuren openzetten voor de hulpjes van de sint. "Een enkeling wil geen Piet in z'n winkel. Niet omdat men tegen Zwarte Piet is, maar gewoon om de discussie te vermijden."

TV Enschede FM sprak met Winkelhart voorzitter Rob Duursma. Beluister het fragment hieronder.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.