Volledig scherm
© GinoPress

AZC Alert Enschede wil geen inmenging PVV

ENSCHEDE - „We willen open, democratisch en volstrekt onafhankelijk zijn.” Daarom heeft de afdeling Enschede van AZC Alert zich, met anderen, afgescheiden van de landelijke organisatie. „Onder meer omdat die te nauwe banden heeft met de PVV”, aldus een bestuurslid van AZC Alert Enschede.

„We willen niet met de PVV geassocieerd worden. Met geen enkele politieke partij overigens.”

Geen inmenging
AZC Alert Enschede benadrukt dat het burgercomité ‘geen inmenging van buitenaf duldt’. Dat is voor de plaatselijke actiegroep ook de aanleiding geweest om zich met enkele andere plaatselijke comite’s af te scheiden van de oprichters van het landelijke AZC Alert en verder te gaan in een nieuwe stichting.

Regionaal steunpunt
Met onder meer de afdelingen Zeewolde en Maastricht heeft Enschede die nieuwe stichting opgericht, aldus het bestuurslid. „Veel plaatselijke comite’s beraden zich nog of ze zich ook bij ons aansluiten. We willen toe naar een meer professionele organisatie, met regionale afdelingen. Als er elders actiegroepen zijn tegen de komst van een asielzoekerscentrum, dan kunnen wij ze vanuit een regionaal steunpunt helpen op het gebied van communicatie en contacten met de eigen gemeente.”

Weerstand
Volgens hem bestond er binnen de afzonderlijke, plaatselijke AZC Alerts in toenemende mate weerstand tegen landelijk initiatiefneemster Anita Hendriks, die ook fractiemedewerker is van de PVV in de provincie Noord-Brabant. „Ze streeft een redelijke radicale koers na. Het mondt op bijeenkomsten al snel uit in schreeuwen en roeptoeteren, maar zo willen wij geen actie voeren. We willen op een fatsoenlijke manier ons geluid laten horen.”

Er zijn nu twee clubs die beiden aangeven recht te hebben op de naam AZC Alert. „We hebben in elk geval ons logo alvast iets aangepast om misverstanden te voorkomen.”

Demonstratie
AZC Alert Enschede rekent zaterdag op ‘minimaal driehonderd’ actievoerders tegen het op Eschmarkerveld geplande asielzoekerscentrum. „Die plek is niet geschikt en een centrum voor zeshonderd asielzoekers is sowieso veel te groot”, aldus de woordvoerder. „Ook elders in het land zijn er steeds meer geluiden van verschillende politieke partijen dat je beter kunt kiezen voor kleinere opvangcentra. Het besluit in Enschede is weliswaar al genomen, maar we hopen dat de gemeenteraad haar besluit zal heroverwegen.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.