Volledig scherm

Azc-protest Enschede verloopt rustig, maar ‘deze vulkaan staat op uitbarsten’

ENSCHEDE - Het ‘AZC, weg ermee’ klinkt deze zaterdag opnieuw onophoudelijk door de straten van Enschede. Voor de derde keer in een half jaar tijd is er een demonstratie tegen de komst van het asielzoekerscentrum op het Eschmarkerveld.

Op een enkel incident na verloopt het protest ordentelijk. De stoet van zo’n 200 demonstranten trekt zingend en schreeuwend door de straten en eindigt op de afgesproken plek.

De politie doet wel 6 aanhoudingen, voor onder meer wapenbezit (messen), het bezit van een spandoek met daarop een hakenkruis (verboden symbool) en geweld tegen de politie. Ook wordt één persoon aangehouden vanwege een weigering om gezichtsbedekking af te doen.

Een chronologisch verslag van de dag

Samen tegen azc's

Dit is Danny, een rasechte Enschedeër. Danny woont zelf in de volkswijk Pathmos – waar geen azc komt - maar voelt zich sterk verbonden met z’n stadsgenoten. ,,We doen het allemaal samen toch?”, zegt hij. ,,Daarom ben ik hier.”

Danny is lid van de DTG, de Demonstranten Tegen Gemeenten. Dat organiseert vandaag het protest, dat vooral gericht is tegen de komst van het azc in Glanerbrug. Maar de groep keert zich sowieso tegen de vluchtelingenstroom naar Nederland. Daarom zijn ook aanhangers van de anti-islambeweging Pegida uitgenodigd deze dag.

De twee groeperingen trekken de laatste weken veel samen op. Zo is Danny vorige week bij het Pegida-protest in Amsterdam geweest. De opkomst in Enschede valt hem – vlak voor de start – een beetje tegen. ,,Ik had er wat meer verwacht. Maar goed, ook nu kunnen we onze stem laten horen. Een geweldloos protest, dat is onze insteek.”

Overmacht aan blauw

Volledig scherm

Iets na twaalven vertrekt de stoet vanaf het startpunt aan de Boulevard 1945 in Enschede. Elke stap die de protestanten zetten wordt gevolgd door de sterke arm, die een flink aantal dienders, paarden en ME-bussen heeft ingezet om eventuele escalatie te voorkomen of in de kiem te smoren.

Uren daarvoor heeft dan al het eerste overleg van de politie plaatsgevonden (foto hierboven). De politie is er veel aan gelegen het niet uit de hand te laten lopen.

‘We zijn niet bang voor de islam’
pic.twitter.com/4hXJK6hrNg — Tubantia Live (@tubantia_live) 13 februari 2016

In vergelijking met eerdere protesten is het repertoire van de demonstranten aanzienlijk groter. Dit keer trekken de actievoerders door de Enschedese straten met liederen als:
- ‘We zijn niet bang, voor de islam’
- ‘Hop hop hop, immigratiestop’
- ‘Geen jihad in onze straat'

Vooraf bestaat de vrees dat de demonstranten zich niet aan de route houden en richting het gemeentehuis trekken. Een grote rij agenten houdt daarom wacht aan de rand van het centrum. Het laatste waar de politie op zit te wachten is namelijk dat de demonstranten tussen winkelend publiek terecht komen.

Goed nieuws: zo ver komt het ook niet. De weg vanaf de Boulevard 1945 tot aan de parkeerplaats aan de Heurne wordt precies zoals afgesproken gevolgd.

Knokpartijtje
Toch uit het niets opstootje nu #azcdemonstratie pic.twitter.com/anAr2icpaO — Tubantia Live (@tubantia_live) 13 februari 2016

Toch loopt het nog even uit de hand. Terwijl Pegida-voorman Edwin Wagensveld op een klein podium z’n speech geeft, ontstaat er opeens rumoer. Twee ‘stillen’ (agenten in burger) schijnen een vrouw met spandoek uit het publiek te halen.

De plotselinge onrust ontwikkelt zich tot een vechtpartij tussen politie en een paar demonstranten. Mede door de sussende woorden van Wagensveld wordt de ruzie in de kiem gesmoord.

Even daarvoor probeerde een man al een tegengeluid te laten horen, door in zijn eentje ‘vluchtelingen, welkom’ te scanderen. De man blijkt afkomstig uit Amsterdam en speciaal hiervoor naar Enschede gereisd te zijn. Hij krijgt een duw van boze omstanders en wordt direct afgevoerd door de politie.

‘Vulkaan op uitbarsten’

Volledig scherm

De schrik zit er toch een beetje in bij sprekers op het podium en de organisatie. Dit was niet de bedoeling geweest.

Organisator Benno Wilmink neemt het woord en zegt. ,,Weet je wat dit laat zien? Deze vulkaan staat op uitbarsten, maar de gemeente wil het niet zien.”

Hij doelt op de onrust onder de demonstranten, die zich vooral door de gemeente niet gehoord voelen. De frustratie daarover neemt toe, zo vertelt Wilmink.

Over het verloop van de demonstratie zegt hij: ,,Redelijk verlopen, maar toch weer een paar incidenten. En weer zijn het de voorstanders die er doorheen proberen te knallen. Wij worden weggezet als asocialen en leeghoofden, maar ondertussen zijn het de boomknuffelaars die provoceren. Terwijl het ook hun kinderen en families zijn die wij proberen te beschermen. ”

De opkomst op de parkeerplaats, die nog niet half gevuld is, valt ook Wilmink iets tegen. ,,Het hadden er meer kunnen zijn, maar er zijn altijd mensen die wel scheldend op de bank zitten maar niet in actie komen. Of ze worden monddood gemaakt door hun werkgevers, dat kan ook nog.”

Opgeruimd staat netjes

Volledig scherm

Ruim twee uur na de start van de protestmars is de Polaroid-parkeerplaats al bijna weer verlaten. Nog een paar plukjes protestanten drinken een biertje en praten wat na. De politie verlaat langzaam het terrein.

Vooraf bestond de vrees er nogal wat 'rotzooi getrapt' zou worden bij het protest. Die schade valt mee. Sterker nog: de laatste restjes rotzooi wordt door de DTG-organisatie zelf opgeruimd.

Volledig scherm
© Reinier van Willigen
Volledig scherm
© Reinier van Willigen
Volledig scherm
© Reinier van Willigen
Volledig scherm
© Reinier van Willigen
  1. Volkswijk in Enschede eert
mr. en mrs. Pathmos postuum
met Willem en Betsie Van Voorstplein

    Volkswijk in Enschede eert mr. en mrs. Pathmos postuum met Willem en Betsie Van Voorst­plein

    ENSCHEDE - Tijdens de jaarlijkse Meimarkt in Pathmos hebben buurtbewoners zaterdagmiddag een speciaal postuum eerbetoon gebracht aan het Willem en Betsie van Voorst, het echtpaar dat in het verleden ontelbare vrijwilligersfuncties vervulde in en voor de volkswijk in Enschede. Ruim twee maanden na het overlijden van Betsie (71) en ruim vier jaar na de dood van Willem werd op het plein voor hun oude woning het groene bord Willem en Betsie van Voorstplein onthuld door hun dochter.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.